Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nekonečné čakanie na D2 v smere do Bratislavy nás pravdepodobne čaká znova. Minister Doležal argumentuje najlepším riešením
Zdielať na

Nekonečné čakanie na D2 v smere do Bratislavy nás pravdepodobne čaká znova. Minister Doležal argumentuje najlepším riešením

BRATISLAVA / To, čo zažívajú vodiči na diaľnici D2 v smere do Bratislavy je nič oproti tomu, čo ich ešte čaká. Takéto slová zazneli na mimoriadnom rokovaní výboru v parlamente. Minister dopravy to zhrnul do jednej vety: toto je najlepšie zo všetkých zlých riešení, ktoré boli na stole.

Poslanci si na koberec zavolali vedenie diaľničiarov, bratislavskej polície, prišiel aj minister dopravy. Napokon ale poslancov nebolo dosť na to, aby bol výbor uznášaniaschopný.

A tak sa aspoň hodinu porozprávali o tom, prečo doprava na D2-ke pred Bratislavou už niekoľko dní kolabuje. Dôvodom je rekonštrukcia mostu, ktorý je v dezolátnom stave.

"Tento most ide ponad železničnú trať a bol v takom stave, že svojvoľne už vypadávali kusy betónu na železničnú trať," povedal predseda predstavenstva NDS Juraj Tlapa.


Padol návrh, či sa jazdné pruhy nemôžu meniť podľa špičky. Ráno dva pruhy do mesta a jeden von, popoludní naopak.

"Dialo by sa to, že zhruba na hodinu, by sme odstavili úplne diaľnicu. To nie je možné prehodiť za plnej premávky," dodal Tlapa.

"Potom by skolabovala doprava možno až po Senec. Skolabovala by Patrónka, Kramáre, Karlovka, Lafranconi, ostatné mestské časti. Toto je pripomínam to najlepšie možné riešenie z najhorších,"  skonštatoval šéf rezortu dopravy Andrej Doležal.

Minister však predsa len nasypal popol na hlavu šéfa NDS. Vodiči o tom, čo ich čaká mali vedieť vopred.

"Tuto treba priznať chybu Národnej diaľničnej, že tieto veci treba lepšie komunikovať, sme v 21. storočí. máme moderné nástroje ako to komunikovať," uviedol Doležal.



Zároveň sa však NDS-ky zastal, keď pripomenul rekordne rýchlu výstavbu mosta pri Triblavine. Technológia vtedy umožnila urobiť to za 11 dní.

"Oni nie sú úplní hlupáci. Tam, kde sa to dá, oni tie inovatívne a rýchle metódy prinesú,"
zhodnotil minister dopravy.

Oprava mosta na D2-ke však nie je možná skôr ako o 10 týždňov. Preto ak by začali cez prázdniny, toto by sme zažívali na začiatku školského roka. Ostáva teda vydržať. Preto ak je to možné, úsekom jazdite v noci, alebo vôbec.

"Tak isto by sme radi vyzvali občanov, aby cestovali, pokiaľ možno vlakom," povedal poslanec Peter Kremský.

Problém môže spôsobiť aj automobilka. Tá mala odstávku, no teraz už kamióny jazdia naplno. Situácia sa tak môže ešte zhoršiť.

"Zatiaľ toto dopravné obmedzenie neovplyvnilo prevádzku Volkswagenu a dohodli sme si nejaké ďalšie postupy a vyhodnotili nejaké kritické miesta,"  informoval riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu Milan Pilip.


Z parlamentu zaznel ešte jeden štipľavý odkaz pre motoristov. O rok zažijete presne to isté. Opravovať totiž budú druhú polovicu mosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy