Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hrozí Slovensku grécka cesta? Prognózy hovoria jasne
Zdielať na

Hrozí Slovensku grécka cesta? Prognózy hovoria jasne

BRATISLAVA / Urgentne zlepšiť verejné financie, lebo ich máme v katastrofickom stave. Inak nám hrozí cesta do Grécka a to nie za teplom. Týmito slovami kritizuje rozpočtová rada naše vlády - tú bývalú aj terajšiu. Každá urobila chyby, ale každá po svojom. Ekonomiku vlastne držia nad vodou štyri veľké automobilky. Z pohľadu verejných financií sme už v zóne vysokého rizika a z dlhodobého hľadiska sú neudržateľné.

V rámci Európskej Únie máme dlhdobo najhoršie udržateľné financie. Bývalá vláda nešetrila, keď bolo dobre a nová nestabilizuje, keď je zle.

"Situácia, ktorá sa zdedila pred krízou, bola nadštandartne komplikovaná," vyhlásil predseda Rozpočtovej rady Ján Tóth.

Po rozpočtových hriechoch vlády Roberta Fica prišla pandémia a nová koalícia na čele s OĽaNO odsúva konsolidáciu až na rok 2023. Podľa Rozpočtovej rady by sa mali upratovať financie skôr.

"Už v roku 2022, narozdiel od toho, čo hovorí Program stability, že až od roku 2023," uviedol Tóth.


Podľa ekonómov rady by boli deficity dokonca nižšie, keby vláda nič nerobila, ako keď bude konať podľa programu stability. Slovensko zároveň potrebuje plán, ako zamedziť rapídnemu nárastu dlhov. V tomto smere sme podľa Európskej komisie na tom najhoršie v únii a v zóne vysokého rizika. Keby sme sa chceli vrátiť do normálu, potrebovalo by sme opatrenia vo výške 6,3 mld. eur. Alebo by sa to dalo ešte inak.

"Plná dôchodková reforma a konsolidácia 1,4% HDP," podotkol Tóth.


Ministerstvo financií si tieto odporúčania k srdcu neberie. "Európska komisia konsolidáciu v tomto alebo v budúcom roku nevyžaduje, keďže ekonomiky sú poznačené pandémiou. Konsolidačné opatrenia a ich presná výška budú postupne spresňované v rámci rozpočtového procesu, ale aj podľa toho, ako bude neistota okolo vývoja pandémie opadať," informovala hovorkyňa rezortu Michaela Lovásová.



Rozpočtová rada rada nie je sama, ktorá varuje. Len minulý mesiac vydala pomerne katastrofickú víziu našej budúcnosti Národná banka Slovenska. Ako keby sme vôbec nežili v 21.storočí a len stále čakáme na omrvinky západu.

"Možno niekto sem príde, možno niekto tu preinvestuje peniaze kvôli tomu, že máme lacnú a relatívne kvalifikovanú pracovnú silu," povedal viceguvernér Ľudovít Ódor.

Keby mal niekto pocit, že sa ho ekonomická kríza netýka, bol by na omyle. Môže nás totižto čakať grécky scenár.

"V krákom čase bude potreba výrazných škrtov, vrátane znižovania dôchodkov, platov investícií," uzavrel predseda Rozpočtovej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy