Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čakanie na katastrofu? Obec na strednom Slovensku ohrozujú gudrónové jamy
Zdielať na

Čakanie na katastrofu? Obec na strednom Slovensku ohrozujú gudrónové jamy

PREDAJNÁ / Desaťročia čakajú na katastrofu. Obec Predajná pri Podbrezovej ohrozujú gudrónové jamy. Nebezpečný toxický odpad by sa po pretrhnutí hrádze dostal do širokého okolia. Štát pre podozrenia zrušil verejné obstarávanie na sanáciu. Dočasné riešenie, akúsi prvú pomoc, preto predstavila samotná starostka.

​Desiatky rokov to tu vyzerá rovnako. Pri gudrónových jamách stáli štátne návštevy už veľakrát, podľa miestnych ale zostalo iba pri sľuboch. "40 rokov nikto nič nerobil, každý si to pohadzuje ako horúci zemiak," povedal obyvateľ obce Predajná. Jamy sú plné pozostatkov spracovania ropy z Petrochemy Dubová. Vyliatie nebezpečného toxického odpadu hrozí pri topení snehu či väčšom lejaku. "Tá erózia je čoraz väčšia," vyjadrila sa Tatiana Čontofalská, starostka obce Predajná. 

"Na povrchu je to tekutý asfalt, extrémne kyslá voda, je to nezlučiteľné so životom," ozrejmil minister životného prostredia SR Ján Budaj. Počítali so sanáciou, no ministerstvo verejné obstarávanie za 40 miliónov eur zrušilo. Pre podozrenia z manipulácií. Minister chce sanáciu skúsiť cez vodohospodárske podniky spadajúce pod rezort. "Majú odborníkov vlastných, vedeli by to rýchlejšie spraviť," povedal Budaj. V Predajnej boli odborníci, ktorí skúmali stabilitu hrádze. Miestni sa totiž boja, že sa pretrhne.

S dočasným riešením prišla starostka obce. Bojí sa toho, aby sa nezopakoval scenár z Rudna nad Hronom, kde voda po pretrhnutí hrádze zaliala obec a o život prišiel bývalý starosta. Pomôcť by malo čerpadlo, ktoré by nainštalovali a zapli zakaždým, keď by stúpla hladina. "Nechceme, aby sme dopadli ako v Ajke alebo Rudne. To by bolo neskoro plakať nad rozliatym mliekom," skonštatovala Čontofalská. Realizovať to chcú ešte do septembra tohto roku a náklady odhadli na 70-tisíc eur. "Máme 2 000 záťaží, je to drahé, keby sme ich odstraňovali dva ročne, je to na tisíc rokov," dodal Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy