Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od pondelka sa začne očkovanie Sputnikom V v dvoch krajoch
Zdielať na

Od pondelka sa začne očkovanie Sputnikom V v dvoch krajoch

BRATISLAVA / Pandémia je na ústupe. Denne klesajú počty nakazených, hospitalizovaných aj obetí. Včera PCR testy odhalili 117 nových infikovaných a ďalších 102 pozitívnych identifikovali antigénne testy. V nemocniciach je už len 341 ľudí, no pribudlo ďalších 13 obetí. Pozitívny vývoj pokračuje aj vďaka očkovaniu. Prvú dávku už dostalo viac ako 1 milión 800 tisíc ľudí a druhú už viac ako 900 tisíc. Od pondelka k nim pribudnú aj očkovaní Sputnikom, ktorý sa za posledné dni rozváža do vakcinačných centier.

V každom kraji je pritom len jedno také centrum a očkovanie Sputnikom sa v nich spúšťa postupne.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodáva: "Od pondelka sa očkuje v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Následne v utorok sa pripája Nitriansky kraj, vo švrtok Trenčiansky a Banskobystrický kraj. A počas nasledujúceho víkendu sa začne ruskou vakcínou očkovať v Trnavskom, Prešovskom a Košickom kraji."

V Bratislave sa bude Sputnikom očkovať len v poliklinike cudzokrajných chorôb na Americkom námestí. Aktuálne majú ruskú vakcínu už vo svojich chladničkách a prvé dávky vpichnú v pondelok ráno.

"Áno, vakcíny už sú na sklade. Dostali sme ich v počte tisíc kusov. Pripravujeme sa na očkovanie, v pondelok určite chceme začať. A ako to ďalej pôjde, uvidí sa," hovorí doktorka Ľubica Rozinová z polikliniky.

Naraz s hlavným mestom začína očkovať aj Žilinský kraj. Pritom na poslednú chvílu nastal aj chaos a následné zmeny. Dôvodom je aj nízky záujem o ruskú vakcínu. V Poprade sa dnes na sputnik nechystali, v PSK bude jediným vakcinačným centrom Bardejov.

"Toto vakcinačné centrum bolo najmenej vyťažené," povedal Jozef Tekáč, vedúci odbour zdravotníctva PSK.

Na istý čas ho dokonca museli pre nízky záujem zatvoriť. Všade inde sú centrá vyťažené, napíklad v Poprade bude fungovať aj v pondelok. Ale bez Sputnika. Na stránke korona.gov.sk boli ešte dnes dopoludnia nezrovnalosti, ľudia si mysleli, že na Sputnik sa majú prihlasovať v Humennom.

"Aktuálne je tam 18 záujemcov, ale to len preto, lebo ľudia nevedia, že sa ide očkovať v Bardejove," opisuje Jozef Tekáč. 

Pritom problémom dnes čelil aj Trnavský kraj. Župa priznala, že v ranných hodinách nastali mierne technické problémy. Dôsledkom toho sa ale nahromadili pri vakcinačnom centre ľudia a vytvoril sa poriadne dlhý rad. Poriadne na husto boli ľudia aj vo vnútri.

Lucia Šmidovičová, riaditeľka odboru zdravotníctva TTSK dodáva: "Pracovníci veľkokapacitného očkovacieho centra v Trnave problémy rýchlo vyriešili a očkovanie ďalej pokračovalo, dokonca aj s časovým predstihom."

Cesta vakcíny k potenciálnym očkovaným bola zdĺhavá:

Najčítanejšie správy