Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dôchodok s hypotékou na krku? Čaká to čoraz viac Slovákov
Zdielať na

Dôchodok s hypotékou na krku? Čaká to čoraz viac Slovákov

BRATISLAVA / Pandémia koronavírusu prevetrala finančnú odolnosť Slovákov. Zdá sa, že realita je lepšia, než sa pôvodne očakávalo. Na radosť je však podľa Národnej banky ešte priskoro. Neistá ekonomická situácia totiž postupne vyplavuje na povrch nové problémy, z ktorých sa budeme liečiť ešte niekoľko rokov či desaťročí.

Zdravotná prehliadka finančného sektora nateraz dopadla uspokojivo, neznamená to však, že pacienta netrápia žiadne choroby. Dobrou správou je fakt, že klienti bánk, ktorí mali odložené úvery, sa postupne vracajú k ich splácaniu. Tých zlyhaných je minimum, aspoň zatiaľ.

"Keďže asi jedna desatina úverov bola odložená, predstavuje to približne 7 %," povedal člen bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček.

Banky sú v dobrej kondícii a naďalej sa im darí financovať ekonomiku. neznamená to však, že na ne nestriehne hneď niekoľko nástrah. Medzi ne patria jednak komerčné nehnuteľnosti, ale aj nízke úrokové sadzby. Práve ony však stoja za hypotekárnym boomom na Slovensku.

"Tým pádom sa akoby vyrovnáva dopyt po tých nehnuteľnostiach, ktorých je na Slovensku menej, ale ceny sú vyššie," skonštatovala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. 

Výsledok? Zadlžovanie Slovákov neustále rastie a nepribrzdila ho ani pandémia. "Čoraz viac domácností už má svoje úvery a tá zadlženosť nie je len objemová, že pár ich má veľký úver, ale je aj širšia, čiže viac domácností tento úver má," povedal vedúci oddelenia finančnej stability a analýz NBS Štefan Rychtárik. Podľa analytičky z Wood & Company je to v súčastnosti už 20%.


Koronakríza ešte umocnila konkurečný boj bánk a podporila záujem Slovákov refinancovať úvery. "Začali si predlžovať lehoty splatnosti, ale zároveň aj navyšovať sumy, ktoré si zoberú," vysvetlila hovorkyňa Poštovej banky Žáčková. No a s tým súvisí u nás dosiaľ nevídaný jav.

Po refinancovaní úverov totiž začal prudko rásť počet dlžníkov, ktorí budú musieť svoje hypotéky splácať aj po odchode do dôchodku.

"Problém je skôr to, že vidíme rastúci podiel domácností, kde nielenže obaja dlžníci budú v dôchodkovom veku, ale budú vo vyššom dôchodkovom veku a dnes je podiel splátky na ich príjme už aj tak vysoký," myslí si Rychtárik z oddelenia finančnej stability a analýz NBS.


"Súčasní dôchodcovia majú problém platiť už aj tie základné účty, či už za potraviny alebo za bývanie. Sú to pre nich často veľmi vysoké výdavky," skonštatovala analytička Sádovská.

Národná banka si preto chce na tento problém posvietiť, aby sa nestalo, že sa naši dôchodcovia budú na staré kolená triasť o strechu nad hlavou.

"Je to možno viac ako polovica dlžníkov, ktorí môžu byť konfrontovaní s problémom poklesu príjmu v čase odchodu do dôchodku," uzavrel Dvořáček z NBS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy