Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prešovský problém, ktorý Sabinov vyriešil za dva dni, ani po dvoch týždňoch nikto neodstránil
Zdielať na

Prešovský problém, ktorý Sabinov vyriešil za dva dni, ani po dvoch týždňoch nikto neodstránil

PREŠOV / Po veľkej vode sa niekoľko drevín zachytilo o pilier jedného z prešovských mostov. Miestni, ktorí zažili záplavy pred jedenástimi rokmi a teraz majú opäť strach, už dva týždne píšu emaily kompetentným, aby problém riešili, no doteraz nenašli nikoho, kto by nebezpečnú kopu odstránil.

Podobnú situáciu zažili aj v 20 kilometrov vzdialenom Sabinove. Tam to vyšlo na dva dni roboty za necelých 300 eur.

"Bolo povedané, že to nie je kritický stav, ale keby ďalšia voda niesla ďalšie stromy, samozrejme, by sa to zakliesnilo a ten kritický stav by nastal," opísal aktuálnu situáciu obyvateľ Prešova, Pavol Krempašský. O 20 kilometrov vyššie v Sabinove zažili podobnú situáciu. Aj tam zanechala veľká voda nánosy zachytené o most. Mesto objednalo techniku a stálo to dva dni roboty za jednu faktúru. "Mesto Sabinov to stálo presne 267 eur. My máme dohodu s miestnou firmou, ktorá nám pri takýchto povodniach pomáha," informoval primátor mesta Sabinov, Michal Repaský.

V Prešove po dvoch týždňoch sú aj naďalej pod mostom nánosy od výdatných dažďov, keď hladina Torysy dosiahla takmer výšku mosta. V okresnom meste to urobili za dva dni, v krajskom meste sa dva týždne rieši kto to má vyčistiť. Po našich otázkach smerom na radnicu mesto tvrdilo, že vodohospodári. Vodohospodár, že to má urobiť vlastník mosta, teda mesta. "O údržbu vodného toku by sa mal starať jeho správca," uviedol hovorca mesta Prešov, Vladimír Tomek. Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák hovorí o prekážke. "V zmysle zákona ma prekážku v toku, ktorá sa zahctí na mostnom objekte odstrániť vlastník, resp. správca."

"Nebola to žiadna veľká položka, ktorú sme vedeli zatiahnuť, aby sme si chránili náš majetok, zdravie, život občanov," povedal primátor mesta Sabinov, Michal Repaský. Prešovská radnica po našich otázkach odmietalo zodpovednosť no zároveň radnica priznala, že už oslovila mestskú firmu, s ktorou teraz hľadajú spôsob ako naplaveniny odstrániť. "Faktom však je, že naša spoločnosť nemá na takýto typ údržby potrebnú techniku, preto momentálne hľadajú riešenie ako inak by sa dali tieto stromy spod mosta odstrániť," vyjadril sa hovorca mesta Vladimír Tomek. Obyvateľ mesta nerozumie prečo to tak dlho trvá. "To treba hľadať spôsob ako toto odstrániť? Tak potom kde žijeme." Kým mestská firma hľadá riešenie, miestni dúfajú, že to bude skôr ako prídu ďalšie výdatné zrážky, po ktorých by už hladina sa nemusela v koryte udržať tak ako sa to stalo pred jedenástimi rokmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy