Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hlas pre gastro sektor navrhuje dočasné zníženie DPH na päť percent
Zdielať na

Hlas pre gastro sektor navrhuje dočasné zníženie DPH na päť percent

BRATISLAVA / Gastro sektor, ktorý je jeden z najviac postihnutých pandémiou už dlhšie apeluje na vládu, aby mu znížila DPH, ktorá je u nás najvyššia široko ďaleko. Ministerstvo financií naposledy odkázalo, že situáciu analyzuje. Podporiť gastro prevádzkovateľov chce neparlamentná strana Hlas-sd. Bude žiadať dočasné zníženie tejto dane.

Slovenské gastro je po pandémii zdecimované. Nepraje mu ani počasie, zákazníkov je stále málo a nikto nevie, či nepríde tretia vlna. "Situácia je totálne zdecimovaná. Pretože mnohí podnikatelia ešte neotvorili ani len terasy," povedal Viliam Pavlovský z Aliancie slovenskej gastronómie. Situácia by sa dala tak opísať ako veľká neistota a strach. "Strach je v tom, že nevedia čo budú robiť, pretože nevedia na ako dlho sa prevádzky otvoria" povedal pražiar a dodávateľ kávy Stanislav Cibuľa.

Nie je to len o strachu prevádzkovateľov, ale aj bežných ľudí. Vidia to aj prevádzkovatelia kúpeľov, keď im prídu návštevníci a pacienti. "Ľudia veľmi nenavštevujú to gastro.... nevedia si dať kávičku, zákusok," doplnil Michal Fajtín z Asociácie kúpeľov SR. Gastro sektor preto už dlhšie vládu žiada, aby znížila DPH na jeho služby. "Aby dokázali ďalej a nakopnúť biznis," doplnil Pavlovský. "Podnikatelia v gastro sektore boli de facto zatvorení dlhých osem mesiacov. Kopili sa dlžoby aj bankroty. Mnohí sa sťažovali, že pomoc štátu je pomalá. Nábeh je preto zložitý,"  .....uviedol riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva Vladimír Machalík.   Gastro daň u nás je najvyššia široko ďaleko. "U nás je to 20 %. V Poľsku je DPH 8 %, v Maďarsku a Rakúsku 5 %, v Česku 10 %," povedal Machalík. 

​Ministra financií Matoviča k takémuto kroku vyzval nedávno aj europoslanec za KDH Štefanec, podľa ktorého nás to takto dostáva do turistickej konkurenčnej nevýhody. Najnovšie sa pridáva aj mimoparlamentská strana Hlas. "Táto daň by sa mala znížiť dočasne do 31. decembra 2022,a to na 5 %. Od 1. januára 2023 by potom bola stanovená na 10 %," komentoval spoluzakladateľ strany Hlas-sd Richard Raši. Hlas túto žiadosť v najbližších dňoch predloží do parlamentu. Igor Matovič už v apríli informoval, že sa gastro daň znižovať nehodlá.

Podľa ministerstva je v tomto sektore až 65-percentná medzera vo výbere DPH. Podľa Hlasu, ale aj gastro sektora by zníženie tejto dane pomohlo, aby sa v tomto sektore toľko neoptimalizovalo. "Je to výhoda aj pre štát, lebo dokáže získať viac peňazí do štátnej pokladne pokladne" doplnil Pavlovský. Zároveň by to malo pomôcť k tomu, aby pandémiou dobití prevádzkovatelia nezvyšovali ceny. "Zníženie dane podporí oboch, aj zákazníka aj poskytovateľ," komentoval Fajín. Minister financií sa k tomuto návrh nevyjadril. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy