Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Simulované záplavy v našom hlavnom meste môžu vytvoriť jedinečné prostredie
Zdielať na

Simulované záplavy v našom hlavnom meste môžu vytvoriť jedinečné prostredie

SLOVENSKO / Keď sa povie záplavy, každému zrejme asi ako prvé napadnú dramatické zábery zatopených budov, či vozidiel unášaných divokým prúdom kalnej vody. Záplavám sa snažíme zabrániť a predísť. Ale nie vždy, pretože existujú prípady, kedy záplavy vedome a cielene vyvolávame.

Desiatky kubických metrov za sekundu, takéto kontrolované záplavy by sa mali pri vodnom diele vykonávať dvakrát ročne. "Vodné dielo bude mať budúci rok tridsať rokov a prvý raz sa až tento rok, vy ste svedkami toho, keď sa po prvý raz robia dvojnásobné záplavy, ktoré pôvodne boli predpísané na záchranu ramennej sústavy Dunaja," hovorí minister životného prostredia Ján Budaj. 

Minister vraví, že tunajšie lužné lesy a jedinečné dunajské riečne prostredie, by sa mohli stať lákadlom, nie len pre Bratislavčanov. "Na území hlavného mesta máme vnútrozemskú deltu, o čom nemôže žiadne iné hlavné mesto ani snívať," uviedol Budaj. 

Podľa pôvodného plánu mal byť objem vypustenej vody ešte väčší

"120-tisíc litrov každú sekundu malo prúdiť," hovorí Budaj. Potom na ministerstve zistili, že za ostatné roky si priamo v záplavovej oblasti ľudia postavili desiatky domov. "Pokiaľ by to boli ilegálne stavby, tak ministerstvo bude určite navrhovať ich odstránenie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy