Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Česko a Rakúsko čoskoro uznajú slovenské potvrdenia o očkovaní
Zdielať na

Česko a Rakúsko čoskoro uznajú slovenské potvrdenia o očkovaní

BRATISLAVA / Česká republika a Rakúsko už čoskoro umožnia uznávanie slovenských certifikátov o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok

Česko a Rakúsko čoskoro uznajú slovenské potvrdenia o očkovaní. Vyjadril sa o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý žiada o vzájomné uznávanie slovenských certifikátov aj ostatné európske krajiny. 

"Je veľmi možné, že Česko a Rakúsko v najbližšom čase budú uznávať slovenské certifikáty o očkovaní. Jedná sa najmä o to, aby naši občania s certifikátmi mohli cestovať do týchto krajín a mať tie výhody, aké majú občania týchto krajín, ktorí sú už zaočkovaní,“ vyjadril sa minister. Korčok ďalej uviedol, že stále pracujú na tom, aby slovenské certifikáty akceptovalo viacero európskych štátov. 

Sám minister uznáva, že očkovacie certifikáty nie sú úplne jednoznačné. Upozornil, že napríklad ČR podľa svojej vyhlášky vpustí do krajiny cudzincov až po 22 dňoch od očkovania, Chorvátsko zas bude uznávať vstup až 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny. Krajina vychádza v ústrety aj deťom, ktoré majú povinnosť testovať sa. Tá sa dosiaľ vzťahovala na deti od 7 rokov, nové pravidlá však stanovujú, že v prípade maloletých cestujúcich s rodičmi disponujúcimi dokladom o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívnym testom sa táto hranica posúva na 12 rokov. Podrobné informácie budú zverejnené na webe ministerstve zahraničných vecí. S blížiacou sa letnou turistickou sezónou sa Chorvátsku darí dostať pod kontrolu ochorenie COVID-19. 

Po novom sa v Chorvátsku bude môcť na verejných akciách a zhromaždeniach zúčastniť až 100 ľudí, dosiaľ sa mohlo zísť nanajvýš 25 osôb. Spomenuté akcie a zhromaždenia sa budú môcť konať najneskôr do 23:00 namiesto doterajšej desiatej večernej hodiny. Prevádzkovatelia reštaurácií, barov, krčiem, kaviarní a cukrární budú môcť od piatku za dodržania prísnych opatrení obsluhovať zákazníkov aj v interiéri. O otvorení nočných klubov či zrušení povinnosti nosenia rúšok sa zatiaľ neuvažuje.

Minister pripomína, že vzájomné uznávanie certifikátov jednotlivými krajinami je len dočasným riešením do 28. júna, keď bude v platnosti spoločný európsky certifikát. Slovensko a okolité krajiny tak chcú umožniť svojim občanom, ktorí sú zaočkovaní, cestovať o niečo skôr.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy