Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Extrémisti využili pandémiu na zviditeľnenie a snažia sa inflitrovať k vojakom, upozorňuje Správa o bezpečnosti krajiny
Zdielať na

Extrémisti využili pandémiu na zviditeľnenie a snažia sa inflitrovať k vojakom, upozorňuje Správa o bezpečnosti krajiny

Novembrový protest sprevádzalo kopec dezinformácií. Pozrite si archívnu reportáž

BRATISLAVA / Predstavitelia pravicového extrémizmu na Slovensku využili epidémiu Covid-19 k svojmu zviditeľneniu, a to napríklad prostredníctvom verejných zhromaždení a protestov, ktoré organizovali občianske iniciatívy. Upozornila na to vládna správa o stave bezpečnosti krajiny za rok 2020. Tá za bezpečnostnú hrozbu označila aj pokusy o infiltráciu osôb z polovojenských a extrémistických skupín do ozbrojených zložiek štátu.

"Odmietanie protiepidemických opatrení, spochybňovanie testovania alebo bezpečnosti vakcín sa postupne stali dominantnými témami, ktorými sa snažili osloviť verejnosť, pričom často šírili nepravdivé a skresľujúce informácie," píše sa v pasáži o pravicovom extrémizme na Slovensku.

Podľa úradov v spoločnosti došlo k výraznej polarizácii kvôli šíreniu extrémistických prejavov a dezinformácií najmä na sociálnych sieťach, a to hlavne v súvislosti s pôvodom a spôsobom šírenia epidémie covidu-19 alebo o údajných možnostiach jeho využitia ako biologickej zbrane. Tieto myšlienky extrémisti využívali ako témy nenávistných prejavov voči určitým skupinám osobám osôb, ako napríklad migrantom, Rómom a Židom.

Vlani v októbri sa v Bratislave stretla polícia s futbalovými fanúšikmi a priaznivci krajnej pravice, ktorí v čase zákazu zhromažďovania protestovali proti obmedzeniam súvisiacich s covidom-19. V novembri potom bola v hlavnom meste veľká demonštrácia proti vláde vtedajšieho premiéra Igora Matoviča a tiež proti karanténnym opatreniam. Tento protest sa obišiel bez zásahu polície.

​Epidémia covidu-19 podľa slovenských úradov mobilizovala šíriteľov dezinformácií, z ktorých niektorí prechádzali k politicky motivovaným témam, ktoré spájal odmietavý postoj k vláde a k protiepidemickým opatreniam.

"V oblasti extrémizmu z pohľadu vonkajšieho bezpečnostného prostredia SR predstavujú bezpečnostnú hrozbu subjekty majúce vplyvový potenciál. Medzi zdroje uvedených hrozieb možno zaradiť aj cezhraničnú spoluprácu týchto subjektov a aktivity polovojenských, mimovládnych a záujmových organizácií cudzích štátov. Bezpečnostnou hrozbou pre SR sú pokusy o infiltráciu osôb z prostredia polovojenských skupín a extrémistických zoskupení do ozbrojených zložiek," píše sa v Komplexnom hodnotení obrany za rok 2020.

Tento rok v apríli Slovensko po predchádzajúcom zlepšení epidemickej situácie začalo výrazne uvoľňovať karanténne obmedzenia a od uplynulého víkendu v krajine neplatia ani zákazy zhromažďovania a vychádzania, ktoré skončili spolu s odvolaním núdzového stavu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy