Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Materské školy riešia akútny nedostatok miest pre predškolákov
Zdielať na

Materské školy riešia akútny nedostatok miest pre predškolákov

BRATISLAVA / S novým školským rokom bude platiť povinná školská dochádzka aj pre všetky 5-ročné deti. Materské školy z tohto dôvodu uprednostnia práve tieto deti, pretože musia. Predškolské zariadenia vopred avizujú, že majú menej voľných miest ako je samotných uchádzačov. Združenie miest a obcí to neteší. Nevylučuje, že by sa aj kultúrne domy či miestne úrady sčasti zmenili na škôlky.

​Materské školy už majú na stole žiadosti na prijatie nových detí. Opakuje sa ten istý problém, žiadostí je viac ako voľných miest. Od mája prichádza do platnosti zákon o povinnej dochádzke pre všetky 5-ročné deti, preto budú mať tieto deti prednosť. Z tohto dôvodu je možné, že sa miestne úrady či kultúrne domy sčasti premenia na predškolské zariadenia. 

Zákon o povinnej školskej dochádzke od piatich rokov schvaľujú všetci kompetentní. Problém je ale s nedostatkom miesta pre všetkých uchádzačov. Na Slovensku je viac ako 2 900 miest a obcí, z toho vo viacej ako 800 obciach sa materská škola nenachádza. Tento problém sa riešil už v roku 2019, kedy bolo zamietnutých viac ako 11 000 žiadostí o umiestnenie do predškolského zariadenia. V roku 2020 počet odmietnutých prihlášok stúpol na 18 000. 

Na problém s materskými školami upozorňuje aj starosta Lamača Lukáš Baňacký: "Jeden žiak nás stojí 2 000 eur ročne, od štátu na predškolákov dostávame okolo 170 eur ročne."  

Najväčší problém s umiestnením dieťaťa je v hlavnom meste, v jednej z bratislavských materských škôl má riaditeľka 80 žiadostí o predškolské zariadenie, voľných je len 24 miest. "Môžeme prijať 24 detí, z toho 14 je päťročných, ktorým povinná dochádzka musí byť umožnená," uviedla Anna Mráčková, zástupkyňa Materskej školy v Bratislave. 

Odborný expert na vzdelávanie Zdenko Krajčír o nedostatku miest hovoril už pri začiatku novej vlády v roku 2020. Odborníci odporúčali tento zákon odložiť na minimálne dva roky, kým sa situácia stabilizuje a bude dostatok miest pre všetkých uchádzačov. Podľa ministerstva školstva bude bez umiestnenia v materskej škole maximálne 5 % päťročných detí. "Problém je v približne 76 obciach, v ktorých situáciu moniturujeme a veríme, že po schválení poslaneckej novely školského zákona sa vo všetkých z týchto obcí vytvoria aspoň na prechodné obdobie priestory, v ktorých sa bude môcť zabezpečovať povinné predprimárne vzdelávanie," doplnilo tlačové oddelenie MŠVVaŠ SR.  

Vo viacerých obciach sú vyhradené miestnosti, v ktorých by sa mohla uskutočňovať predškolská výučba. Ministerstvo školstva v prípade obcí, v ktorých sa nenachádza materská škola a deti budú musieť dochádzať do najbližšieho zariadenia, bude rodičom poskytovať dopravný príspevok. Novelou zákona o ktorej sa v parlamente ešte rokuje chce štát povoliť súkromným škôlkam predprimárne vzdelávanie päťročných detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy