Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medvede stretnete už aj na západe Slovenska
Zdielať na

Medvede stretnete už aj na západe Slovenska

NITRA / Stretnúť medveďa počas prechádzky v lesoch už môžete aj na západnom Slovensku. Okrem medvedice v okolí Nitry už pohyb šelmy zaznamenali aj lesníci v populárnej hubárskej oblasti v okolí Topoľčianok, ale pri známej zrúcanine hradu Hrušov.

Medvede sú už aj v lese v okolí Topoľčianok. Napríklad v tomto ich momentálne zaznamenali asi tri. "Jeden medveď by mal mať okolo 100 kg videla ho lesníková manželka," vedúci Jozef Paulenka.

Bolo to asi 200 metrov od obce Skýcov. Ďalšiu šelmu na okraji neďalekej dediny, zachytila foto-pasca. Podľa odborníkov momentálne majú ruju, a preto sú mladšie jedince vytláčané staršími. "Takže sa objavujú aj v týchto nižších polohách, kde ich prirodzený výskyt nie je," vysvetlil Paulenka. "Nemajú tu svoje zimoviská, ale určite v priebehu roka je možné sa stretnúť s medveďom," konštatoval Miroslav Špaňár, vedúci VTÚ lesy v Topoľčiankach. 

Vo veľkej zvernici v okolí Hrušova, vandali začali prestrihávať oplotenie. Pri kontrole stretol lesník medveďa. Nemalo ho čo zastaviť a do inej oblasti sa dostal bez problémov. "Kolega natrafil na medveďa, ktorý vychádzal zo zvernice prestrihnutou dierou," opísal priebeh vedúci Jozef Paulenka. Medveďa už videli na hlavnej ceste, ktorá vedie k zrúcanine hradu Hrušov. Bol videný pred dvomi týždňami takisto mladý jedinec. 

V okolí Zlatých Moraviec videli už medvede zhruba pred 5 rokmi. Tento sa sem pravidelne vracal a dostal od lesníkov meno Hugo. "Prekvapivé to nie je. Nefunguje žiadny regulačný odstrel u nás, a je ich čím ďalej viac," uviedol Paulenka. Ide všetko o oblasti vyhľadávané hubármi a k hradu často chodia ľudia na prechádzky. V tomto období si však treba dávať pozor, chodiť v skupinkách a rozprávať sa. "Asi skôr dať najavo, že som tu, ako neskôr a byť prekvapený a napadnutý medveďom," odkázal Paulenka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy