Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Medvedica s mláďatami zablúdila do bezprostrednej blízkosti rodinných domov
Zdielať na

Medvedica s mláďatami zablúdila do bezprostrednej blízkosti rodinných domov

ŠURIANKY / V okolí obce Šurianky v okrese Nitra sa objavila medvedica aj s dvomi mladými. Obyvatelia spozorovali šelmy na poli, len niekoľko metrov od domov. Aj skúsení poľovníci hovoria, že niečo takéto ešte v tejto lokalite nikdy nevideli. Ľudí vyzývajú k opatrnosti.

Medvedicu aj s dvomi mladými si všimol pán, ktorý bol aj manželkou na prechádzke na poli, potom videl ako prechádzajú do hája.

"Veľký kus čiernej farby pred ním išli dve menšie kusy, ktoré sa hrali guličky čierne," povedal Ladislav Banás, hospodár PZ Topolina.

Pre manželov to bol šok, kým žena od strachu zutekala, muž šelmy v diaľke odfotografoval. O všetkom informovali poľovníkov a tí išli hľadať stopy. Aj sa im to napokon podarilo asi 600 metrov od posledného domu. Stopy pomáhal hľadať aj 10-ročný Oliver.

"Bola to taká päta taký väčší kruh a 5 menších nad tým," opisuje nález stôp Oliver Banás, syn poľovníka.

Poľovníkov prekvapilo, že práve do tohto okolia zablúdila medvedica. Vysvetľujú si to tak, že medvede sú zrejme premnožené a staršie jedince, mladšie vytláčajú.

"V takýchto polohách by medveďa asi neočakával nikto," komentuje situáciu starosta Šurianok Marek Peňaško.

Ladislav Banás dodáva: "To nie je normálne lebo sme v krajine, ktorá ja agrárna poľná tu patrí možno srnčia zver alebo drobná ale nie šelmy."

V Šuriankach a okolí by ľudia aj počas prechádzok aj popri poliach mali byť mimoriadne opatrní: "Tá matka je určite nebezpečnejšia, keď ma mladé so sebou a pri sebe a chráni si ich," vraví poľovník.

Medvede, zväčša pri hľadaní potravy, prekonajú svoju opatrnosť a približujú sa k ľudským obydliam:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy