Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Požiar v staršej žilinskej bytovke: Pred piatimi rokmi museli po podobnom požiari zbúrať susedný bytový dom
Zdielať na

Požiar v staršej žilinskej bytovke: Pred piatimi rokmi museli po podobnom požiari zbúrať susedný bytový dom

ŽILINA / Na Bratislavskej ulici v Žiline opäť horelo. Oheň vyhnal z domu viac ako 30 obyvateľov. Žilinský primátor verí, že sa nezopakuje situácia pred necelými piatimi rokmi. Vtedy požiar poškodil bytovku v tejto štvrti tak veľmi, že ju mesto muselo nechať zbúrať.

"Moje deti spali so ženou v izbe, ja som sa akurát modlil, som mal svetlo zapnuté a iba som počul, ako puká oheň," hovorí miestny obyvateľ. A to už plamene zachvátili celú strechu starého činžiaku, kde už spali viacerí ľudia. "Bola to fatra, keby že to bol malý oheň, tak by sa dalo ešte udusiť," hovorí obyvateľ. "Susedia nám búchali na dvere, že horí, aby sme vyšli všetci von, no nestihli sme, iba psíka zobrať a tetu, čo ledva na nohy chodí," hovorí obyvateľ. 

 Väčšina obyvateľov stihla ujsť von ešte pred príchodom hasičov

 "Vo vnútri boli ešte štyria ľudia, jedna imobilná pani, traja, ktorí ju sprevádzali," hovorí veliteľ zásahu hasičov Pavol Cesnek. Všetci ľudia z tejto bytovky už boli preč, hasiči likvidovali požiar, ktorý zasiahol hornú časť domu. 
"Keďže sa jedná o požiar strechy na ploche 20x30 metrov, otvorený priestor, šírenie požiaru bolo veľmi rýchle a intenzívne zachvátilo celú strechu objektu," hovorí riaditeľ KR HaZZ Jaroslav Kapusniak. "Sme zasahovali v dýchacích prístrojoch, čo komplikovalo zásah, priestory boli zadymené," hovorí Cesnek. 

Polovicu obyvateľov z tohto domu prichýlili ich príbuzní, či známi

Mesto sa teda muselo postarať o to, aby mali dočasne kde bývať. "Zabezpečujeme spacáky, lôžka a budú ubytovaní v ZŠ Hollého, kde je sociálne zariadenie, voda," hovorí primátor Žiliny Peter Fiabáne. "Byty oheň nezasiahol, bolo to len zmáčané, tým, že tam horelo," hovorí Cesnek.

Budovu musí posúdiť statik, ktorý určí, do akej miery ju poškodil požiar a či sa tam budú môcť ľudia vrátiť. Alebo, či ju postihe rovnaký osud, ako dom, ktorý horel vedľa pred necelými piatimi rokmi. Chlapi s ťažkou technikou ho museli zrovnať so zemou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy