Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tínedžerom rezort zdravotníctva zrušil termíny na očkovanie Pfizerom. Prednosť dostanú chronicky chorí a seniori
Zdielať na

Tínedžerom rezort zdravotníctva zrušil termíny na očkovanie Pfizerom. Prednosť dostanú chronicky chorí a seniori

Archívne video

BRATISLAVA / Problémy so skrivodlivosťou v očkovacej stratégií rýchlo hasí rezort zdravotníctva. Po stovkách zaslaných SMS s prideleným termínom pre 16 až 18 ročných, rozhodlo ministerstvo o preplánovaní.

Na úkor sa tak dostali chronicky chorí pacienti, ktorých systém doposiaľ  pre zaplnenosť v niektorých okresoch obchádzal.  Podľa údajov troch zdravotných poisťovní by takýchto čakateľov na svoju vakcínu od Pfizeru, či Moderny malo byť prioritne vyčlenených 1 300 000 miest.

Aktuálna stratégia hovorí o tom, že na vakcínu od spoločností Pfizer a Moderna majú nárok seniori nad 60 rokov a tínedžeri v rozpätí od 16 do 18 rokov môžu použiť len vakcínu od spoločnosti Pfizer, nakoľko táto spločnosť ako jediná vykonala štúdiu. Zmeny nastali aj v  prioritzácií ťažko chronicky chorých pacientov s ťažkým zdravotným postihnutím. Po novom sa radia v kategórií za osoby s vekom nad 70 rokov. Stredne ťažko chorí s diagnózou zvyšujúcou riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 sa budú radiť do fázy s osobami nad 60 rokov. Obe tieto kategórie majú nárok na vakcíny od spoločnosti Pfizer a Moderna.

Ministerstvo vysvetluje príchod SMS s termínom pre tínedžerov tým, že v niektorých vakcinačných centrách sa voľné termíny pre seniorov  a chronicky chorých minuli, a tak systém začal prideľovať očkovacie látky správne podľa veku a vakcíny. "Po sprístupnení čakárne pre všetky vekové skupiny sa na očkovanie prihlásili desiatky tisíc záujemcov starších ako 16 rokov. Otvorením kapacít na očkovanie na najbližšie dni sa vytvorené voľné miesta zaplnili ľuďmi z čakárne a systém obsadzoval voľné pozície striktne podľa veku," vysvetluje ministerstvo. 

Po odoslaní stoviek SMS a uverejnených reportážach, vo večerných hodinách rezort zdravotníctva prišiel s informáciou, že nateraz preplánuje termíny pre tínedžerov. "Napriek tomu ministerstvo zdravotníctva prijalo rozhodnutie o preplánovaní časti záujemcov o očkovanie, ktorí sú mladší ako 18 rokov na iný termín a uvoľnené kapacity budú pridelené záujemcom, ktorí sa zaregistrovali neskôr a spĺňajú podmienku veku nad 60 rokov, tiež  chronicky chorým pacientov," dodáva Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva.

Rezort vedený Vladimírom Lengvarským si tak po pol roku od spustenia vakcinácie uvedomil, že seniori nie sú príliš v prihlasovaní aktívni, no a minister sľubuje zlepšiť očkovaciu kampaň. Nateraz ministerstvo sľubuje zlepšenie informovanosti. "Aj z dôvodu, že seniori pri prihlasovaní na očkovanie nie sú príliš aktívni, zintenzívňujeme komunikačnú kampaň napríklad priamym doručením letákov s informáciami o dôležitosti očkovania poštou poberateľom dôchodkov," uvádza. To, či letáky pomôžu je tak nanajvýš otázne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy