Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odkaz Márie, ktorá prekonala ťažký Covid: Koronavírus je oveľa horší ako jedna noc po očkovaní
Zdielať na

Odkaz Márie, ktorá prekonala ťažký Covid: Koronavírus je oveľa horší ako jedna noc po očkovaní

BRATISLAVA / Ak by si mala vybrať, či ešte raz prekoná Covid-19, alebo sa nechá zaočkovať, rozhodne si vyberie druhú možnosť. To sú slová 72-ročnej pani Márie, ktorá mala ťažký priebeh ochorenia, a tak na ponuku nechať sa zaočkovať, okamžite reagovala kladne. Covid jej vzal blízkych priateľov, ktorí nestihli dostať vakcínu. Napriek tomu očkovanie rozdeľuje ľudí na dva tábory. Stále veľa Slovákov vakcínam neverí. Ak sa však väčšina z nás nezaočkuje, návrat do bežného života tak skoro nebude.

"Sa vidí, že nič, nič, ale je to silné. Brala som to všelijak, aj s plačom,keď sa dozviete, že niečo také, to vás položí," povedala pani Mária, klientka ZSS Slnečný dom Humenné. 72-ročná pani Mária má za sebou ťažký priebeh Covidu. Kým korona ju poriadne potrápila, očkovanie zvládla bez väčších problémov a vôbec ho nezvažovala. "Očkovať sa treba dať, pokiaľ je možnosť," vyjadrila sa pani Mária.

V humenskom zariadení zažili aj také situácie, keď im infikovaní ľudia z hodiny na hodinu doslova odchádzali pred očami. "Jednoducho kyslík bol nízky. Postupne zo dňa na deň klesal, bola stále pri vedomí, už sme museli prejsť len na morfín a usilovať o dôstojné ukončenie života. Bolo nám to nesmierne ľúto, pretože tá pani bola dva týždne pred ochorením veľmi čulá, akčná, orientovaná v priestore a tá korona ju položila a zabila," priblížila Zuzana Fabianová, manažérka ZSS Slnečný dom Humenné. 

Liek na koronavírus síce neexistuje, no ochrana proti nemu áno. Mnohí ľudia však napriek tomu, že majú nárok na očkovanie, túto možnosť zatiaľ nevyužili. Najväčší nezáujem hlási východ Slovenska. "Lebo veľa ľudí sa objedná a nepríde, možno majú strach," skonštatovala záujemkyňa o očkovanie. Paradoxne záujem na západnom Slovensku je pomerne vysoký, a tak niektorí neváhajú cestovať za vakcínou desiatky či stovky kilometrov. "Zdá sa mi nedôstojné, zbytočne nákladné a trochu aj nebezpečné, aby Bratislavčania a Bratislavčanky cestovali za vakcínami po celom Slovensku, keď vakcíny môžu prísť k nám," napísal na Facebooku primátor Bratislavy Matúš Vallo. "My sme s primátorom Bratislavy poprosili ministerstvo, že v prípade, ak sú voľné vakcíny v iných krajoch Slovenska, tak by sme ich radi mali v Bratislave, lebo vieme, že tu sa ľudia chcú očkovať. Podľa prieskumov viac ako 75%," vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Napriek tomu, že v Bratislavskom kraji je o očkovanie veľký záujem, ministerstvo zdravotníctva nateraz neplánuje presúvať vakcíny z jedného kúta Slovenska na druhý. "Zatiaľ nie. Skôr razíme cestu, že by sme chceli motivovať ľudí v tých častiach krajiny, aby sa očkovali tam, kde nie je až taký veľký záujem," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Motivovať sa dá napr. očkovacou kampaňou, v tej ale podľa analytika poriadne zaostávame. "Nemáme žiadnu kampaň skoro. Máme takú drobnú kampaň. Len tak pre porovnanie. Ja som robil informačnú kampaň pred zavedením eura v roku 2008. Vtedy rozpočet na kampaň bolo niečo viac ako jedno euro na človeka. Doteraz rozpočet na človeka na očkovaciu kampaň bol asi jeden cent," povedal Martin Šuster, ekonomický analytik, iniciatíva veda pomáha.

S kampaňou sme síce pozadu, no stále je cesta dostať vakcínu k ľuďom tak, že to pre nich bude pohodlné a jednoduché. "Napríklad vakcínu AstraZeneca, ktorá je jednoduchá na logistiku, tak tú dať obvodným lekárom alebo výjazdovým tímom. A tých by mali byť desiatky, aby sa dostali do každej maličkej obce. Pokiaľ toto nedokážeme spraviť, tak to druhé dobré riešenie by bolo očkovať tam, kde je väčší záujem aj 40 a 50 - a to je západ Slovenska a možno, keď uvidia ten príklad, tak na východe sa pridajú," skonštatoval Šuster.

Príkladom idú aj niektorí naši vládni činitelia. Na očkovanie už čaká ministerka Remišová, aj premiér Heger. "V 70-tych rokoch bola v Humennom cholera, chodilo sa po dedinách, ničila sa hydina a samozrejme, že nás očkovali. Nikto snáď nezapochyboval a nerozmýšľal, že sa nedá zaočkovať. Každý mal obrovský rešpekt zo smrti," povedala Klára Dobáková, bývalá mikrobiologička a klientka ZSS Slnečný dom Humenné. "Som presvedčená, že ak by sme mali možnosť očkovať, mnohí by ešte boli medzi nami," skonštatovala  Fabianová. "Lebo ak zostaneme v tej situácii, že bude zaočkovaných len 50 % ľudí a na jeseň nám príde tretia vlna, tak budeme nahratí a v obrovských problémoch," dodal Šuster.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy