Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tunel Višňové má nového zhotoviteľa. Podľa slov ministra Doležala úsek bude dokončený
Zdielať na

Tunel Višňové má nového zhotoviteľa. Podľa slov ministra Doležala úsek bude dokončený

ŽILINA / Národná diaľničná spoločnosť dnes ohlásila, že zhotoviteľom úseku Lietavská Lúčka – Višňové - Dubná Skala bude spoločnosť Skanska. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal verí, že pre tunel Višňové to znamená hrubú čiaru za dlhými rokmi komplikácií a teraz by mohol byť kľúčový úsek na severe Slovenska dokončený.

Úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala prechádza katastrami niekoľkých obcí. Ide o viac ako 13 kilometrový úsek - pričom iba tunel má takmer 7 a pol kilometra. Na celom úseku má stáť aj sedem mostov. Po jeho dokončení by sa skrátila cesta zo Žiliny do Martina približne o 15 minút.

Predošlý zhotoviteľ konzorcium Salini Impregilo - Dúha odišiel zo stavby kľúčového úseku D1, ktorý odkloní dopravu z cesty I. triedy popod Strečno, v marci 2019. Okrem dokončenia najdlhšieho tunela s dĺžkou 7 460 metrov bude zhotoviteľ pracovať na siedmich mostoch a zvyšku úseku s celkovou dĺžkou 13 510 metrov. Po dokončení prinesie úsek úsporu času motoristom 15 minút, prepojí novootvorený úsek D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, čím vznikne úplný obchvat Žiliny s už existujúcim diaľničným obchvatom Martina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy