Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novým šéfom SIS má byť podľa informácií TV JOJ Michal Aláč
Zdielať na

Novým šéfom SIS má byť podľa informácií TV JOJ Michal Aláč

Na bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského vypovedá bývalý námestník SIS Boris Beňa.

BRATISLAVA / Slovenská tajná služba po zadržaní Vladimíra Pčolinského stále nemá nového šéfa. Podľa informácii televízie JOJ sa to však má čoskoro zmeniť. Novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby by sa mal stať súčasný námestník SISky Michal Aláč.

Post podľa koaličnej dohody patrí hnutiu Sme rodina. Jeho predseda Boris Kollár odmietol potvrdiť, že šéfom má byť práve Aláč, avšak túto informáciu ani nevyvrátil. Potvrdil len, že hnutie vyhovie prezidentke na žiadosť, aby išlo o človeka z vnútra tajnej služby. O samotnom Aláčovi sú dostupné len informácie, že podľa fotky na socialnej sieti je fanúšikom Lesliho Nilsena a detvianskych krojov.


"Meno ešte nebudem zverejňovať. Navrhli sme kandidáta premiérovi v piatok,"
  povedal pre TV JOJ Boris Kollár a zároveň dodal, že požiadavkou prezidentky bolo to, aby kandidát bol z vnútra SIS. 


Kollár tiež potvrdil, že hnutie stále stojí za väzobne stíhaným exšéfom tajnej služby Vladimírom Pčolinským, obvineným z korupcie. Jeho zadržiavanie vo väzbe odmieta ale aj opozičný poslanec Robert Fico.

"Pčolinský má našu 100%  dôveru," okomentoval šéf parlamentu.



"Šéf SIS Pčolinský je nezákonne väzbe,"
vyhlásil na tlačovej besede Fico.


Napriek špekuláciam pri rekonštrukcii vlády tento post ostáva hnutiu Sme rodina, avšak vo vláde majú pri novom šéfovi jasné podmienky.


"Dostal som meno od pána Borisa Kollára, v najbližších dňoch sa máme sa stretnúť,"
povedal premiér.

"Očakávame profesionála s morálnymi etickými a profesnými predpokladmi tak, aby táto inštitúcia mala dôveryhdnosť zvlášť v kontexte bezpečnostných hrozieb, ktorým sme momentálne svedkami," uviedla vicepremiérka Veronika Remišová.


"Práve preto, čo sa udialo v Českej republike je to dôležité pre bezpečnosť našich občanov,"
myslí si štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus.

"Je to kompetencia premiéra, ja Eda Hegera dosť pozná a je to človek, ktorý je súdny vybrať akcpetovateľné meno," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 


S nádejným kandidátom na šéfa SIS sa podľa našich informácií už stretol aj Eduard Heger, ktorý ho má právo navrhnúť, o nominácii však musí rozhodnúť prezidentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy