Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matovič tvrdí, že v prípade Sputnik zlyhala šéfka ŠÚKL, zastal sa jej minister zdravotníctva
Zdielať na

Matovič tvrdí, že v prípade Sputnik zlyhala šéfka ŠÚKL, zastal sa jej minister zdravotníctva

SLOVENSKO / Takmer dvojhodinová tlačová beseda Igora Matoviča opäť na Slovensku rozpútala vášne. Vakcína Sputnik, ktorou sa podľa jeho slov mohlo už dávno očkovať, stále nie je v obehu. Viní z toho jednu osobu. Na jej stranu sa postavila časť verejnosti, ale aj koaliční partneri.

"Ak by pani Baťová nepolitikárčila a nevniesla do toho vetu, ktorá prekryla všetky pozitívne výsledky testov, tak zajtra ľudia by s radosťou stáli v radoch," vyhlásil minister financií Igor Matovič. "Bolo to včera mimoriadne ťažké, ale dobojujeme to do konca," reagovala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová. 

Podľa Matoviča je za celým škandálom okolo vakcíny Sputnik V len ona a jej zlý úmysel. Poškodiť dobré meno vakcíny. Vetou, že vo viacerých krajinách vakcínu sputnik spája iba názov. "Bolo tam veľa klamstiev a veľa zavádzania," povedala na margo tlačovky Igora Matoviča toľko spomínaná Zuzana Baťová, ktorá sa v piatok poďakovala časti verejnosti za podporu. Ľudia jej pred úrad nosili kytice kvetov, posielali podporné odkazy.

Kytica sa dnes objavila aj na facebookovom profile Igora Matoviča. Nebola však prejavom úcty voči Zuzane Baťovej. "Zbožňovať páchateľku tejto krivdy dokáže len ten, komu sú pravda, zdravie a životy ľudí úplne ukradnuté," vyjadril sa Matovič. V reakcii na tlačovku Baťová priznáva, že čelí nenávistným prejavom. Naznačila, že musí byť pod policajnou ochranou. "Som v kontakte s políciou a je o mňa postarané," povedala. 

Na stranu vedcov sa postavili aj koaliční partneri z SaS aj Za ľudí. Tí odmietajú desiatky tlačoviek bez prezentácie reálnych riešení.
"Strana Za ľudí plne dôveruje Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv a slovenským vedcom a odmietame akékoľvek útoky na ich adresu," píše sa v stanovisku strany. "Ja si hlavne myslím, že takéto konanie nie je hodné človeka, aspoň minimálne nie psychicky zdravého človeka," vyjadrila sa poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). 

Hnutie Oľano sa postavilo za svojho predsedu. Pohoršuje sa nad reakciami na jeho výroky. "Odmietame neadekvátne, až hysterické reakcie na Igora Matoviča, ktorý len vyjadril svoj názor na konanie štátnej inštitúcie, čo je snáď v demokratickej spoločnosti prirodzené," uvádza sa v stanovisku OĽaNO. 

Medzičasom sa objavili dohady, či nám Rusi poslali presne to, čo sme si objednali. Ako aj to, že minister Krajči povolil očkovanie inej vakcíny, než k nám dorazila. "Priznám sa, ja osobne to vôbec neriešim, sám som nevidel zmluvu ani som nič okolo tej samotnej zmluvy nerobil," priznal Matovič. 

Ministerka spravodlivosti zmluvu čítala. Podľa nej ju treba bez okolkov zverejniť. Zároveň odmietla, že by konanie Zuzany Baťovej bolo porušením zmluvy. "Nenašla som z dokumentov, s ktorými som sa zoznámila, nijakú súvislosť, okolnosť, že by tu bol problém s vyjadrením sa našej inštitúcie ŠÚKL," priblížila Mária Kolíková (Za ľudí). "Odišla žiadosť do Ruska, aby sme zmluvu mohli zverejniť," vysvetlil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Podľa ministra zdravotníctva vyjadrenie ŠÚKL kauzu sputnik nepokazilo. Jeho šéfku sa odvolať nechystá. "Má moju dôveru," potvrdil. 46 ampuliek odišlo do Maďarska na overenie certifikovaným laboratóriom. Keď to bude hotové, minister sa rozhodne, čo s vakcínou Sputnik ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy