Jasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Rusko podľa Naďa vyzvalo Slovensko, aby prevzalo ďalšie dávky Sputnika V
Zdielať na

Rusko podľa Naďa vyzvalo Slovensko, aby prevzalo ďalšie dávky Sputnika V

BRATISLAVA / Slovensko bolo Ruskom vyzvané, aby prevzalo ďalšie očkovacie vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Ruská strana má podľa jeho slov pre Slovensko ďalšiu zásielku vakcín už pripravenú. K ich prevzatiu však zatiaľ štát pre aktuálnu situáciu súvisiacu s hodnotením vakcíny zo strany Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zatiaľ nepristúpil.

Naď uviedol, že Ministerstvo obrany SR (MO SR) určite nebude prvou voľbou pri prípadnom transporte vakcín Sputnik V. Podotkol, že ani pri prvom dovoze pôvodne nemalo zabezpečovať prepravu MO SR. Keďže však letka Ministerstva vnútra SR nedokázala včas zabezpečiť transport vakcín na Slovensko, napokon ich doviezlo armádne lietadlo. "Určite nebudeme prvou voľbou, ani vtedy sme neboli a verím že iná voľba zvíťazí," dodal minister obrany.

O zverejnení zmluvy má rozhodnúť právna analýza

Na vláde sa rovnako rokuje o samotnom zverejnení zmluvy medzi ministerstvom zdravotníctva a ruskou stranou. Rozhodnúť o tom má analýza.  "Ak to podmienky dovoľujú, a ukáže to právna analýza, mali by byť zverejnené,"  skonštatovala pred rokovaním vlády vicepremiérka Veronika Remišová. Informáciu potvrdil rovnako minister zdravotníctva. Na zverejnení sa bude podielať aj podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

"Je pripravená zásielka do Maďarska na testovanie šarží. Výsledky, ktoré obdržíme, budú pre nás smerodatné. Rátame aj s možnosťou, že ruská strana si dá oficiálnu žiadosť EMA, vzhľadom k tomu, koľko ľudí má o očkovanie záujem,"  uviedol minister Lengvarský. Zmluva môže byť podľa Lengvarského zverejnená len po povolení ruskou stranou, o tom má hovoriť konkrétna doložka. Lengvarský sa plánuje stretnúť aj s riaditeľkou ŠÚKL Zuzanou Baťovou. Oficiálnu žiadosť na testy podpíše ešte dnes. 

Na Slovensko pritom pritom neprišla jedna z dodávok vakcín. Minister Lengvarský predpokladá, že dôvodom je to, že sme nezačali očkovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy