Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Liptove kosí kríza v turistickom ruchu
Zdielať na

Na Liptove kosí kríza v turistickom ruchu

LIPTOV / Tisíce ľudí na Liptove, obľúbenom turistickom regióne, stratili prácu a pandémia zlikvidovala mnohé podniky. Do štátnej pomoci cestovnému ruchu a gastru vkladajú veľké nádeje. Vláda k pôvodným 100 miliónom eur pridala 120 miliónov. Pomoc je však limitovaná - najviac do 200 tisíc eur na žiadateľa. Veľkým prevádzkam ako napríklad akvaparkom to stačiť nebude.

"Zbytočne rozbil medziľudské vzťahy, rozbil ekonomicky, aj rodinné vzťahy, ludia sú tvor spoločenský a potrebujú žiť," hovorí hoteliér Jakub Vojtek. 

V Jasnej, v našom najväčšom lyžiarskom stredisku boli pred pandémiou svahy plné lyžiarov. Teraz sú však prázdne aj hotely. Hoteliéri majú dilemu, čo ďalej. Iba v jednom jedinom hoteli museli zo 16 zamestnancov prepustiť 12. V prvej vlne požiadali o dotáciu, ale zostali sklamaní.

"Dostali sme papierovo 6800 eur. Ale reálne sme nedostali nič. A teraz sme požiadali pri tej druhej.
Ale či prídu, zatial nám nikto nič neposlal," hovorí Jakub Vojtek.

Iné skúsenosti má galéria optických klamov. Napriek tomu, že je s malými prestávkami zatvorená už 13 mesiacov.

"Sme radi, že bola vyhlásená dalšia vlna dotácie, prvú fázu sme využili aj ked prišla neskoro. Nahradila nám naše vlastné zdroje, ktoré sme museli použiť," povedal majiteľ galérie Martin Králik.

Štátnu dotáciu netrpezlivo očakáva aj kontaktná ZOO v Liptovskom Mikuláši.

V kontaktnej ZOO takmer pol roka nebol žiaden turista. 5 mesiacov už nemajú žiadne tržby. Napriek tomu zubami nechtami zamestnávajú rovnaký počet zamestnancov a majú aj rovnaký počet zvierat.

"Tá finančná pomoc je jediný náš príjem, ktorý máme," hovorí Adam Štiffel z Kontaknej ZOO. 

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal povedal: "Vďaka tejto pomoci budeme môcť otvoriť ďalšiu výzvu najbližšie dni. A to bude výzva za mesiace november až marec 2021."

Najstrmšia bobová dráha na Slovensku počas sezóny tiež prežívala krízu.

"Budeme mať záujem o druhú dotáciu," povedal prevádzkovateľ dráhy Ján Šebo.

Náš najväčší akvapark je prázdny a dotácie potrebuje ako soľ. Rovnaká situácia je v Bešenovej.

"V druhej vlne pandemie sme zavretí 6 mesiacov. Sú to obrovské straty a tá kompenzácia maximálne 200 tisíc, ktoré môže subjekt žiadať, to sú ani nie mesačné náklady v bežnej prevádzke," sťažuje sa Peter Kolenčík, prevádzkový riaditeľ v Bešeňovej.

Katarína Šarafínová, hovorkyňa OOCR Liptov dodáva: "To, čo - okrem podpory - cestovný ruch potrebuje, sú jasné pravidlá ohľadom otvárania letnej sezóny."

Liptov patrí medzi regióny najviac postihnuté úpadkom turizmu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy