Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri ceste sa pohybovalo zoslabnuté medvieďa. Aby ho nezrazilo auto, museli zakročiť ochranári
Zdielať na

Pri ceste sa pohybovalo zoslabnuté medvieďa. Aby ho nezrazilo auto, museli zakročiť ochranári

RUNINA, OKRES SNINA / V Národnom parku Poloniny rozbehli veľkú záchrannú akciu. V blízkosti obce Runina sa pri ceste niekoľko dní pohyboval malý medvedík. Niekoľkotýždňové mláďa bolo opustené a hoci dedinčania dúfali, že si ho matka nájde, nestalo sa tak. Bez pomoci štátnych ochranárov by neprežilo. Zoslabnuté medvieďa odchytili. Dúfajú, že zosilnie. Pokúsia sa mu nájsť adoptívnu medvedicu a vrátiť ho do voľnej prírody.

"Nakoľko aj prebiehajú zlé poveternostné podmienky, v noci sú mrazy dosť nízke, spadla snehová pokrývka, mláďa je odkázané na príjem mlieka, nevie si nájsť potravu," hovorí lesník Rudolf Kožej. 

Dúfali, že iba niekoľko týždňové medvedie bábätko si jeho matka nájde, no nestalo sa tak. "Je to ešte len začiatok jari, stále to mláďa malo byť v brlohu, hoci medvedica by vychádzala, mláďa mala byť v brlohu. Čo sa udialo, Či bolo vyrušené, či to bol zásah človeka alebo zásah druhého medveďa, neviem," hovorí zoológ, NP Poloniny Jozef Štofík.

"Tých faktorov môže byť viac, mohlo dôjsť k tomu, že je od prvorodičky, od neskúsenej medvedice, ktorá svojou neskúsenosťou prišla o mláďa," hovorí Kožej. 

Ľudia z obce vídavali opustené medvieďa niekoľko dní

Pohybovalo sa neďaleko dediny, a to v blízkosti hlavnej cesty. Obávali sa, že môže dôjsť k stretu s autom. Navyše medvieďa bolo zoslabnuté a pomoc štátnych ochranárov tak bola nevyhnutná. "V tomto stave, ako sme ho našli, už by vo voľnej prírode nedokázalo prežiť samo," hovorí Štofík. 

"Samica sa neobjavovala, je tu aj sneh, nenašli sme stopy od dospelej medvedice ešte jedna, dve noci a by uhynulo," hovorí Kožej. Medveď je aj súčasťou runinského erbu. V tomto prípade ho však z obce kyjakom nikto nehnal, práve naopak.

Odchyt sa snažili urobiť mimoriadne citlivo

"Bol tam ten inštinkt sebazáchovy, ale nakoľko je to mláďa, nebolo to nič nebezpečné, bolo prikryté bundou, znížil sa ten odchytový stres, hneď bolo prevezené do záchytnej vaničky, bolo to rýchle a hlavne bezpečné pre to mláďa," hovorí Kožej. 

V Národnom parku Poloniny ide o prvý takýto prípad. Medvedík je už v špecializovanom zariadení Štátnej ochrany. "Treba ho rozkŕmiť, lebo bol veľmi zoslabnutý, pravdepodobne už dlhšie nepožíval potravu. Je snaha nájsť samicu s iným mláďaťom, kde by sa toto mláďa mohlo pripojiť a takto by sa mohlo vrátiť do prírody. To by bola najlepšia alternatíva zo všetkých," hovorí Štofík. 

"Ak by sa ho podarilo dať do poriadku, šance na prežitie má vysoké," informuje člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého Michal Haring. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy