Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za miliardy eur z Európskej únie nás zrejme čakajú aj nové dane a poplatky
Zdielať na

Za miliardy eur z Európskej únie nás zrejme čakajú aj nové dane a poplatky

BRATISLAVA / Na obnovu ekonomických škôd po pandémii by malo Slovensko dostať miliardy eur. Ale ako to už býva, nie je všetko zlato, čo sa blyští a aj za tento naoko lákavý darček, budeme musieť Európskej únii zaplatiť. Ani jej rozpočet sa nedá nafúknuť, a preto už teraz v Bruseli pripravujú nové dane, na ktoré sa poskladáme my – daňoví poplatníci.

750 miliárd eur je obrovský balík peňazí, ktorý sa síce ľahko míňa, no ťažko zarába. Pôžičky a granty určené pre Slovensko, preto budeme musieť čiastočne vrátiť. “Európska únia nemá, samozrejme, žiadne rezervy, ani tajnú komôrku, v ktorej by mala odložené miliardy, takže tento obrovský finančný balík bude zaplatený z dlhu," ozrejmil ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Únia, vrátane Slovenska, ho bude splácať od roku 2028 minimálne ďalších 30 rokov. Už teraz by sme sa preto mali začať pripravovať a zabezpečiť viac príjmov do štátneho rozpočtu. Buď sa podarí naštartovať ekonomika, alebo to bude musieť riešiť exekutíva, ktorá bude pri moci - a to zvyšovaním daní a poplatkov. No tých sa na nás valí hneď niekoľko. Už tento rok v júni to bude napríklad daň z nerecyklovateľného plastového odpadu. “Určite to zaplatia obyvatelia vo zvýšenej cene za všetky nápoje, ktoré budú predávané v plastových obaloch," skonštatovala Jana Tomšíková, daňová poradkyňa SKDP.

Okrem toho nás čakajú aj ďalšie poplatky, ku ktorým pribudne bankový odvod. Mimochodom, túto daň zrušili len vlani. “Predtým sme ju platili všetci tu na Slovensku a zostávala v našom rozpočte a teraz pôjde do rozpočtu Európskej únie," povedala Tomšíková. V Bruseli očividne pochopili, že pandemická kríza je ideálny nástroj, ako dosiahnuť väčšiu federatívnosť únie a napríklad získať kontrolu aj nad rozpočtami jednotlivých štátov.

Fond obnovy a odolnosti tak pocítime každý mesiac aj na našich peňaženkách - a to nielen prostredníctvom daní. Počítať treba aj s následkami masívneho tlačenia peňazí Európskou centrálnou bankou. “Jeden zo spôsobov ako zaplatíme za tento balík, bude aj znehodnotenie eura a rastúce ceny v obchodoch," vyjadril sa Vlachynský. “Myslím si, že to budú desiatky eur," zhodnotila Tomšíková. Aj preto je dôležité, aby sme pandemické miliardy použili rozumne. Ich splácanie by potom nemuselo byť až také bolestivé. “Aby sme z týchto európskych peňazí neminuli všetko len takpovediac na betón, aby nešlo všetko do infraštruktúry," povedal Ivan Štefanec (KDH), poslanec Európskeho parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy