Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starostovia niektorých obcí krútia hlavami. Aktivačné práce sú zakázané, no roboty je veľa
Zdielať na

Starostovia niektorých obcí krútia hlavami. Aktivačné práce sú zakázané, no roboty je veľa

JELKA / Starostovia niektorých obcí krútia hlavami. Ľudia na aktivačných prácach sú totiž od prvého januára doma a pritom v dedinách je plno roboty. Úrady práce rozhodli, že majú zostať doma, aby boli chránení pred možnou infekciou. Starostovia sa čudujú, pretože normálni zamestnanci obce pracovať musia, či je koronakríza alebo nie.

V obci Jelka majú 9 zamestnancov, ktorí vykonávajú rôzne práce v dedine. "Máme šesť ľudí dnes, polka pracuje na odrezkoch a polka upratuje smeti," povedal vedúci poriadkovej služby v obci Jelka, Jozef Kvarda.

Keďže ide o obec, kde býva viac ako štyri tisíc ľudí, roboty majú dosť. Čistota v dedine je na prvom mieste. Pravidelne zbierajú pohodené odpadky. Keďže majú dlhé ulice, jazdia na bicykloch. "Musíme chodiť s káričkou. Lebo s traktorom sa to nedá, lebo by stále stál traktor, a takto vo vreciach si nahádžeme do káry," opísal svoju prácu zamestnanec Jelky pán Milan.

​Podľa starostu obce v dedine majú 26 ľudí, ktorí poberajú hmotnú núdzu a mali by pracovať v obci. Každý z nich mal mesačne odrobiť 32 hodín. "Pre nás je to veľký výpadok, lebo 26 ľudí je 26 ľudí takže na prácach na verejnej zeleni nám tí pracovníci chýbajú a musíme si ich doplniť vlastnými silami. Je to trochu nefér, pretože ak môžu naši pracovníci pracovať v teréne a vonku sa pohybovať, tak by mohli aj oni," povedal starosta Jelky Gabriel Kiš.


V obci Veľké Úľany taktiež majú takýchto aktivačných pracovníkov, ani tam nerobia.
"Sedem obyvateľov máme takých, ktorí pracujú. Momentálne to viem aj bez nich vyriešiť problémy," zhodnotil starosta  František Gögh.

Z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sme dostali stanovisko, že odporúčili úradom práce, aby títo ľudia vzhľadom na epidemiologickú situáciu zostali doma. Obyvatelia obcí si však myslia, že napriek pandémii by mali robiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy