Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krížová cesta bez divákov: Tradícia, ktorú v Prešove obdivovali tisícky ľudí, bude celkom iná
Zdielať na

Krížová cesta bez divákov: Tradícia, ktorú v Prešove obdivovali tisícky ľudí, bude celkom iná

PREŠOV / Veľká noc sa v kresťanskom svete spája s mnohými tradíciami a obradmi. Už vlani ich však zasiahli prísne protipandemické opatrenia. Teraz sa niektoré neuskutočnia vôbec, iné len formou online prenosu. Ako napríklad tradičná živá Krížová cesta z Prešova.

​Kostoly sa otvorili, no pre žiadne organizované podujatia. Individuálne návštevy však niektorí aj tak neplánujú. Pre verejnosť ostanú brány chrámov zatvorené aj počas bohoslužieb, ktoré budú môcť byť len online. V prešovskom gréckokatolíckom chráme aj táto Veľká noc, tak ako vlani bude bez tradície, keď otec arcibiskup umyl nohy 12-tim kňazom. Na Veľký Piatok roky dozadu kráčal Ježiš s krížom po centre Prešova ako súčasť živej "Krížovej cesty". Vlani nebola vôbec, tento rok ju zorganizovali o deň skôr - na Zelený štvrtok.

Živá Krížová cesta lákala každoročne do centra Prešova tisíce ľudí. Vo štvrtok boli divákmi len náhodní okoloidúci. Za nápadom živej Krížovej cesty je farár Peter Gombita. Zinscenovaný biblický príbeh sledovali ľudia vždy so zatajeným dychom. Aj preto neostali tvorcovia so založenými rukami a v obmedzenom počte hlavných postáv zinscenovali Krížovú cestu o deň skôr, aby si ju ľudia mohli na Veľký piatok pozrieť online aspoň zo záznamu. Samotný autor myšlienky vníma dnešnú dobu pandémie ako niečo, čo nás má prinútiť sa zamyslieť. "Je to škola, ťažká škola, ťažká skúška, že sa máme niečomu naučiť," povedal farár a autor myšlienky Peter Gombita. "Teraz máme tu techniku online, cez video hovory, cez telefonáty, zavolať si a mať tú nádej, že to raz pominie," dodal Gombita.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy