Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očkovaciu stratégiu môže Slovensko zintenzívniť. Získame ďalšie státisíce vakcín
Zdielať na

Očkovaciu stratégiu môže Slovensko zintenzívniť. Získame ďalšie státisíce vakcín

BRATISLAVA / Vo štvrtok na Slovensku podali milióntu vakcínu proti koronavírusu. Od 26. decembra 2020 sa použilo presne 1 000 911 očkovacích dávok. Napriek tomu patríme medzi pomalšie očkujúce štáty, a to aj pre meškajúce dodávky AstraZenecy, ktorej sme objednali najviac. Zlepšiť by to mohli výsledky rokovaní predsedníčky Európskej komisie s výrobcom Pfizer/BioNTech. Spoločnosť prerozdelí dodatočných 10 miliónov vakcín a my by sme ich mali dostať 687 590.

Že sa situácia v rámci dodávok po viacerých výpadkoch pohybuje lepšie, avizovalo ministerstvo zdravotníctva už v utorok. "Čo sa týka Pfizera, tak tento týždeň prišlo 55 000 dávok a v apríli každý týždeň príde okolo 73 0000 dávok, takže budeme očkovať 15 tisíc ľudí denne," ozrejmila štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková. Toto číslo by ešte mohlo rásť oveľa rýchlejšie, a to po rozhodnutí Európskej komisie, kedy podľa Eduarda Hegera môže prísť na Slovensko do konca júna ďalších takmer 690 000 vakcín. "24 členských krajín EÚ sa vzdáva časti dodávok vakcíny Pfizer/BioNTech pre päť členských štátov, ktoré by do konca júna vykazovali najnižšie čísla v rámci zaočkovania. Získame takmer 700 tisíc dávok," ozrejmil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus. Dôvodom je záujem zvýšiť zaočkovanosť v jednotlivých členských krajinách do leta až k 90-tim percentám. 

"Čo sa týka plánovaných dodávok vakcín do konca apríla: Pfizer veľmi pozitívne číslo, Moderna, AstraZeneca 320 tisíc. Najbližšie dodávky AstryZenecy očakávame tento týždeň, príde nám 120-tisíc dávok," povedala Ježíková. Očkovanie pokračuje aj cez Veľkú noc a už vo štvrtok sa u nás podalo viac ako milión vakcín. Napriek tomuto číslu sa prípadné vedľajšie účinky po vakcinácií na Slovensku blížia k číslu 3 000 a v 103 prípadoch eviduje ŠÚKL závažné reakcie a dve úmrtia.

Pozitívnou správu je pomaly zlepšujúca sa situácia, čomu by mohlo dopomôcť rýchlejšie očkovanie aj vďaka dohodnutému navýšeniu dodávok od Pfizeru ešte do konca júna. "Výsledný kompromis túto logiku prijal a posúva mieru zaočkovanosti benefitujúcich krajín do konca júna na minimálne 45%. Chcem oceniť aj prácu portugalského predsedníctva, ktoré sa veľmi snažilo nájsť priestor na dohodu ešte pred Veľkou nocou," vyjadril sa premiér Eduard Heger (OĽANO).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy