Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dlhoočakávaný Plán obnovy čelí obrovskej kritike. Dokument má vyše 2 500 pripomienok
Zdielať na

Dlhoočakávaný Plán obnovy čelí obrovskej kritike. Dokument má vyše 2 500 pripomienok

BRATISLAVA / Veľkú kritiku zožal plán obnovy, ktorý po dlhom čase minulý týždeň uzrel svetlo sveta. 6 miliárd eur, ktoré majú Slovensko výrazne posunúť vpred, skritizovalo viacero odborníkov a dokument má skoro 2500 pripomienok. Podľa kritikov sa tomu dalo predísť, keby nechýbala sľúbená diskusia počas jeho tvorby. Pritom odovzdať do Bruselu ho musíme do konca apríla.


Dokument má skoro 600 strán a de facto štyrikrát toľko pripomienok.


Pripomienok je skoro 2500 z toho vyše 1300 zásadných a 50 hromadných. Pripomienky majú tak viacej strán ako samotný dokument. Skoro 1400.

"Z toho len 180 pochádza z Republikovej únie zamestnávateľov, čiže je to nevyužitá príležitosť," skonštatoval Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Na dokumente nenechali nitku suchú zamestnávatelia, odborári, ale aj Úrad pre verejné obstarávanie.
<<XX zovnček>>
"Slovensko má jedinečnú príležitosť robiť kvalitné zmeny v oblasti verejných nákupoch, ale tento dokument na to nereflektuje," upozornila hovorkyňa ÚVO Jana Zvončeková.

Analytici, odborníci, či europoslanci chápu, že pripomienok je veľké množstvo, kedže plán obnovy zahŕňa množstvo oblastí, ktoré majú Slovensko posunúť vpred. Nedá sa ani povedať, žeby tam neboli aj dobré nápady. Dostali sme sa však do pripomienkovej časovej tiesne.

"Máme dva týždne na to, aby sme sa vyjadrili k tomuto dokumentu, myslím si, že je to veľmi krátka doba,"
uviedla europoslankyňa Miram Lexmann.

Priority Plánu obnovy

  • Zelená ekonomika - 2,17 mld
  • Vzdelávaie 0,8 mld
  • Veda, výskum, inovácie 0,7 mld
  • Zdravie - 1,45 mld
  • Efektívna verejná správa 1,03 mld


Pritom zbytočne, keby kabinet Igora Matoviča konal tak, ako sľuboval vlani v lete.

Dotknuté strany sa teraz boja, že keď sa ich pripomienky do dokumentu nedostanú, tak si tieto problémy štát v najbližších rokoch nebude všímať. Podozrenie je na mieste. Eurofondy môžeme využívať už dlhé roky a sme v tom stále neefektívni.

"Naše čerpanie eurofondov v minulom roku opäť pokleslo,"
skonštatoval guvernér NBS Peter Kažimír.


Hlavný spracovateľ Eduard Heger, ktorý bol až do nedávna minister financií je celý čas spokojný. "Plán obnovy je niečo čo mi robí veľkú radosť," vyhlásil novozvolený premiér.

Posledné slovo bude mať ešte aj tak Brusel. Nie všetko, čo chceme sa do Plánu obnovy môže dostať a keby sa vypočuli úplne všetci s ich prosbami a túžbami, potrebovali by sme nie šesť, ale desiatky miliárd eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy