Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Taiwan postihla najväčšia železničná tragédia. Záchranári bojovali o životy desiatok ľudí
Zdielať na

VIDEO: Taiwan postihla najväčšia železničná tragédia. Záchranári bojovali o životy desiatok ľudí

TAIWAN / Pred Taiwanským sviatkom zachvátila krajinu nesmierna tragédia. V tuneli sa vykoľajil preplnený vlak. Zatiaľ potvrdili vyše 50 obetí. Vo vlaku sa viezlo o 150 ľudí viac, než bola jeho kapacita. Vozne sú natoľko zničené, že záchranári si cestu k zraneným a obetiam razili motorovou pílou.

Z vykoľajeného vlaku vytiahli od rána desiatky tiel a viac než 100 zranených. K mnohým sa však nevedia dostať, pretože sú zakliesnení v úplne zničených vozňoch. Najhoršie sú na tom zadné vozne. Pri prerazení cesty si záchranári pomáhajú motorovou pílou. Vlak sa na ceste z hlavného mesta tajpej vykoľajil v tuneli. Príčinou bol zrejme náraz do stroja, ktorý na koľajnice spadol z cesty nad tunelom.


"Spadla som na zem celým telom, udrela som si najmä hlavu. zrazu som zacítili, že krvácam," povedala žena z miesta nešťastia.

Vo vlaku s kapacitou 350 ľudí bolo minimálne 500 cestujúcich. Väčšina z nich mala namierené k svojim rodinám - zajtra sa na Tajvane začína sviatok, v ktorom si uctievajú zosnulých predkov. Na mieste nehody sú všade prítomní záchranári i dobrovoľníci z okolia.

"Poslali sme všetky záchranárské zložky na pomoc zraneným. V plnom nasadení sa snažíme ich dostať do bezpečia v tejto bolestnej udalosti," uviedla prezidentka Tsai Ing-wen na twitteri.

Medzi obeťami je aj mladý rušňovodič, ktorý sa len nedávno oženil. Vzhľadom na počet obetí ide podľa miestnych médií o najtragickejšiu železničnú nehodu v dejinách krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy