Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Šokujúci nález v Kopčanoch na Záhorí: Za posledný mesiac tam objavili viac ako dve desiatky uhynutých dravcov
Zdielať na

Šokujúci nález v Kopčanoch na Záhorí: Za posledný mesiac tam objavili viac ako dve desiatky uhynutých dravcov

KOPČANY / Šokujúci nález v Kopčanoch na Záhorí. Za posledný mesiac tam objavili viac ako dve desiatky uhynutých dravcov, medzi ktorými boli aj vzácne druhy. Veterinári zistili nelegálnu otravu, ktorá je nebezpečná i pre človeka. Dva živočíchy niekto zastrelil, ďalšie pôjdu na pitvu. Prípad vyšetrujú environmentálni kriminalisti. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.


"Odštartovalo sa to nálezom Orliaka Morského, ktorého úhyn nahlásil miestny občan obce Kopčany. Toto územie je významné, je na hlavnej vtáčej migračnej trase Európy. Tu končia, a tu nájdu svoju smrť, lebo tu boli vyložené otrávené návnady," vysvetlil Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.


A to prostredníctvom poľovnej zveri či holubov. Netrvalo dlho a našla sa aj mŕtva Haja. "Keď sme dali tieto živočíchy vyšetriť ŠVPÚ, zistilo sa, že sú otrávené karbofuranom. Toto naštartovalo celú akciu," skonštatoval Chavko.


Polícia kontrolovala špeciálnou technikou územie celého revíru. Nechýbali drony ani cvičené psy.
Výsledkom akcie bol nález troch orliakov morských, štyroch hají červených a pätnástich myšiakov lesných. Ich spoločenská hodnota predstavuje celkovo 50 000 eur.


"Biologická hodnota je nevyčísliteľná, tie vtáky mohli už teraz hniezdiť a namiesto toho sú teraz niekde v kafilérii. Naopak hraboších dier je tu požehnane. Orliak i Haja sú vyslovene zdochlinožravé vtáky a živú korisť nelovia. Napriek tomu to nebránilo páchateľovi, aby ju trávil vo veľkom," objasnil ochranár Chavko.


"Polícia momentálne vyšetruje 2 trestné činy - jednak je to porušovanie ochrany rastlín a živočíchov, jednak je to pytliactvo. Aktuálne sa vedie vyšetrovanie pre dá sa povedať najväčší prípad za posledné 3 roky, ktorý sme mali na Slovensku," povedal pre TV JOJ riaditeľ odbornu Enviromentálnej kriminality Mário Kern. 


Páchateľovi hrozí až 5 ročný pobyt vo väzení. Trestná sadzba však môže byť ešte vyššia.  "Pokiaľ by sa zvýšila tá spoločenská hodnota živočíchov, trest by mohol byť až do výšky 8 rokov a v závislosti od nakladania s vysoko rizikovou chemickou látkou, by sadzba mohla byť ešte vyššia," zhodnotil Kern.


"Dravec, ktorý zožerie jedovatú návnadu, mu to ovplyvňuje centrálnu nervovú sústavu, to znamená, že v obrovských bolestiach hynie, dusí sa, pazúry zatína," opísal bolesti operencov ochranár Chavko.


Podstatná časť uhynutých dravcov sa našla pri poľovníckych zariadeniach, na poliach, ukryté v krovinách, či zahrabané a zakryté konármi v blízkosti krmelcov.

"Tam pri posede asi 500 m boli schované 2 myšiaky lesné čerstvé, ktoré niesli znaky poranenia strelnými zbraňami. Zdá sa, že to prenasledovanie bolo dvojakého typu," uviedol Chavko.


"Určite vyzývame verejnosť, ak majú poznatky, kto by mohol tento trestný čin spáchať, aby odovzdali poznatky polícii," uzavrel riaditeľ odbornu Enviromentálnej kriminality Mário Kern. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy