Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podľa odborníkov je slovenský šport v stave klinickej smrti. Prežije pandémiu?
Zdielať na

Podľa odborníkov je slovenský šport v stave klinickej smrti. Prežije pandémiu?

BRATISLAVA / Dlhotrvajúca pandémia zastavila na Slovensku väčšinu športovej činnosti a zasiahla najpočetnejšiu skupinu - organizovaný amatérsky šport a predovšetkým mládež. Negatívne dôsledky je vidieť už dnes. V online debate s názvom Veda pomáha dokonca zaznelo, že slovenský šport je v stave klinickej smrti.

​Základnou sa ukazuje otázka, prečo na Slovensku je šport a športovanie takmer zastavené. Nieže by to so slovenským športom pred pandémiou bolo výborné, aj keď isté náznaky zlepšenia tu boli. No zdá sa, že Covid odkryl to, na čo mnohí nechceli ani pomyslieť. Obavy, či aktuálnych úspešných športovcov bude mať raz kto vystriedať, teraz strieda takmer istota.

A k množstvu vyslovených otázok sa pridávajú ďalšie. "Športovec nemá vypínač na chrbte. Ja ho nemôžem teraz vypnúť s tým, že počkaj dva roky, za dva roky ťa zapneme a začneš tam, kde si skončil," skonštatovala trénerka atletiky Naďa Bendová. Snahu regionálnych úradov verejného zdravotníctva či ministerstva školstva komunikovať a riešiť situáciu, ocenili všetci debatujúci. No aj samotný rezort za šport priznáva, že je to nad ľudské sily. "Od začiatku pandémie sme museli vyčleniť len jedného človeka, ktorý sa venuje len agende Covid, čiže rieši od výnimiek pre reprezentantov, aplikáciu vydaných vyhlášok," povedal Peter Dedík, generálny riaditeľ sekcie športu MŠVVaŠ.

A k tomu je potrebné podľa Dedíka pripočítať hodiny rokovaní o tom, či povoliť konanie podujatí, dať ďalším športom výnimku a otvoriť niektoré športoviská. Pričom sme sa ešte nedotkli finančných otázok a hlavne strát, ktorých spočítavanie by stačilo už teraz na vyvesenie čiernej vlajky. A dôsledky uvidíme až vtedy, keď pandémii povieme definitívne zbohom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy