Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obrovskú loď, ktorá uviazla v Suezskom prieplave, sa podarilo čiastočne vyslobodiť
Zdielať na

Obrovskú loď, ktorá uviazla v Suezskom prieplave, sa podarilo čiastočne vyslobodiť

KÁHIRA / Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá od utorka blokovala Suezský prieplav, sa podarilo čiastočne vyslobodiť. Potvrdili to zástupcovia firmy, ktorí pracujú v prieplave. Ďalšie podrobnosti však zatiaľ neoznámili. Na jej vyslobodenie čakali desiatky lodí na oboch koncoch prieplavu i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov.

Na vyslobodenie 400 metrov dlhej kontajnerovej lode pracuje desať remorkérov a niekoľko bagrov. Tí sa loď snažia vyslobodiť bagrovaním piesku z dna a ťahaním pomocou člnov. K uvoľneniu plavidla mal poslúžiť aj príliv.

Podľa šéfa správy prieplavu Usámu Rabiho práce na vyslobodenie lode naďalej pokračujú. Uviedol ale, že na uvoľnenie cesty čaká 369 lodí. Sú medzi nimi kontajnerové lode, lode na prepravu sypkých materiálov, ropné tankery a plavidlá, ktoré prepravujú skvapalnený zemný plyn alebo skvapalnený ropný plyn. Každý deň oneskorenia znamená vo svetovom obchode stratu takmer 200 miliárd korún.

Rabi dodal, že prepravcom, ktorí sú zasiahnutí incidentom, by mohli byť ponúknuté zľavy. Verí ale, že vyšetrovanie ukáže, že za zablokovanie cesty jednou z najväčších kontajnerových lodí na svete nie je zodpovedný prevádzkovateľ kanála. Niektoré nákladné lode sa rozhodli pre alternatívnu trasu a cestu medzi Áziou a Európou podniknú oboplávaním Afriky. To však znamená výrazné oneskorenie v preprave a zvýšenie nákladov.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy