Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na diaľnici D1 búrali most. Vodiči museli počítať s obchádzkou a neskorším spojazdnením úseku
Zdielať na

Na diaľnici D1 búrali most. Vodiči museli počítať s obchádzkou a neskorším spojazdnením úseku

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Na severnej D1 bolo rušno. Búrali tam totiž diaľničný most. Práce však nešli tak rýchlo, ako plánovali. Dopravu namiesto o 6tej ráno, spustili až o tretej popoludní. Vodiči na hlavnom diaľničnom ťahu Bratislava- Košice museli mať preto pevné nervy.

Do mostu na diaľnici D1 sa zahryzol zub času a teraz sa doň zahryznú nožnice. Diaľničný most z roku 1985 pomocou ťažkých mechanizmov pôjde dole.

"Máme tu 30 pracovníkov a 6 pásových rýpadiel - búracích strojov," informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, Eva Žgravčáková. "Pred druhou hodinou ráno sa nám podarilo odstrániť prvé pole mostu. Dosť nám práce komplikuje, že tá výstuž mostu je nepredvídateľne pevná," doplnila informácie hovorkyňa Žgravčáková. A to spomaľovalo tempo prác búrania na ľavom moste. Doprava v tom čase bola presmerovaná mimo diaľnicu. "Strihanie výstuže je veľmi náročné," uviedla hovorkyňa NDS. Avšak o tretej popoludní sa zbúrať ľavý most podarilo. A doprava sa spustila po druhom paralelnom pravom diaľničnom moste, ktorého v budúcnosti čaká rekonštrukcia. "Zaťažiteľnosť pravého mosta nám zatiaľ vyhovuje, nie je poškodený, keď zbúrame a postavíme ľavý most, tak potom budeme opravovať pravý most. V lete budúceho roka bude postavený ľavý nový most," uviedla hovorkyňa NDS, Eva Žgravčáková.

 Sutinu z búrania ľavého mostu budú odvážať postupne. "Búracie práce budú trvať 9 týždňov," priblížila odhad búracích prác hovorkyňa NDS. Búranie mostu ovplyvnilo aj dediny smerom na Podbanské, ktoré pre bezpečnosť nemôžu používať túto cestu. Cesta bude od soboty, 28.marca, prejazdná s obmedzeniami. A tak miestni teraz musia robiť obchádzky. "Majú sa kadiaľ dostať aj do Liptovského Hrádku aj Liptovského Mikuláša, trošičku si zájdu cez Kokavu je to trochu dlhšie," priznal starosta obce Pribylina, Milan Kohút. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy