Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pomocná ruka pre našich seniorov: S registráciou na očkovanie im budú pomáhať kňazi
Zdielať na

Pomocná ruka pre našich seniorov: S registráciou na očkovanie im budú pomáhať kňazi

BRATISLAVA / Prihlásiť sa na očkovanie bolo od začiatku poriadne náročné. Po spustení e-čakárne je to už lepšie, ale pre mnohých seniorov to stále nie je jednoduché. Problém nastáva, ak nemajú mladších príbuzných, ktorí by im pomohli. Preto sa mestá a obce rozhodli podať seniorom pomocnú ruku. Najnovšie im s registráciou pomáhajú aj kňazi.

S iniciatívou, aby pomáhali ľuďom pri registrácii na očkovanie, prišli kňazi sami. Práve ich totiž ako prvých farníci oslovovali s rôznymi otázkami. Ukázalo sa však, že aj viacerí starší kňazi by mali problém s prácou s počítačom a že by bolo najlepšie komplexné riešenie pre celé Slovensko. "Prišli mládežníci, spoločenstvá kresťanské, ktoré sa angažujú a povedali nám - my to spravíme," vyjadril sa hovorca konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Projekt zastrešila Slovenská katolícka charita a podporila Konferencia biskupov Slovenska. A tak vznikla bezplatná linka, na ktorú sa oddnes môžu ozvať všetci, ktorí potrebujú pomoc s registráciou. "Môže na ňu zavolať ktokoľvek, nie je to viazané na vierovyznanie a je to zadarmo," povedal Kramara. 

S registrovaním na očkovanie pomáhajú najmä starším na Mestskom úrade v Snine. No niektorí starostovia malých obcí nemajú problém zaregistrovať ľudí priamo na ulici. "Stalo sa mi už asi 3-krát, že pomôžeš nám pri registrácii? Pomôžem. A kedy môžem prísť na úrad? Veď urobme to tu na mieste. Tak vyberiem mobil nastavím stránku a ideme hneď na to," ozrejmila Michaela Vasilenková, starostka obce Zubné. Starostka im pomôže vyplniť údaje a formulár odošle. Ľuďom príde už len SMSka s dátumom a miestom, kde sa majú na očkovanie dostaviť. V obci Zubné žije zhruba 350 obyvateľov, ľudí nad 60 rokov je tam 63.


Samosprávy si sú vedomé, že bez ich pomoci by to niektorí nezvládli. "Dávajú svoje možnosti k dispozícii práve tejto skupine ľudí a to tak, aby ich dokázali prihlásiť na konkrétny čas a miesto. No nie v každej samospráve je to možné vzhľadom na počet zamestnancov, ktorí sú k dispozícii," povedal Michal Kaliňák, hovorca združenia miest a obcí Slovenska.

V Košiciach funguje call centrum, ktoré od budúceho týždňa bude pomáhať s registráciou. Niektoré mestské časti už takto fungujú. V Starom Meste, kde majú viac ako 6 000 seniorov už kontaktovali takmer 500 z nich. Pomocnú ruku tým, ktorí už majú nárok na očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 podáva aj Národné centrum pre zdravotnícke informácie. "Sme spustili dve telefonické linky mesta Trnavy - fungujú počas pracovných dní od 8. do 14. hodiny," uviedla hovorkyňa NCZI Veronika Bauch.











Súvisiace články

Najčítanejšie správy