Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cestovný ruch zažíva klinickú smrť. Štatistický úrad hovorí o historických minimách
Zdielať na

Cestovný ruch zažíva klinickú smrť. Štatistický úrad hovorí o historických minimách

BRATISLAVA / Slovenský cestovný ruch zažíva klinickú smrť. Asociácia hotelov hovorí o katastrofe. Štatistický úrad totiž zverejnil údaje, podľa ktorých sú ubytovacie zariadenia na historických minimách. Asociácia hovorí, že štátna pomoc nie je taká, aká by mala byť.

Ubytovacie zariadenia sú prakticky na nule. Tých pár pobytov ubytovaní robia kúpeľní hostia. Ešte chvíľu a je definitívny koniec, hovoria hotelieri.

Zariadenia cestovného ruchu v januári navštívilo len necelých 6 % ľudí oproti minuloročnému januáru. Najvyšší prepad mali kraje zamerané na zimný cestovný ruch, návštevnosť ostatných ťahali len kúpele. Aj to len tým, že mnohí v januári dokončili svoje vianočné pobyty spred lockdownu.

"Nové, prísnejšie opatrenia proti ochoreniu Covid-19, ktoré úplne obmedzili ubytovanie hostí v hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach, spôsobili prepad počtu hostí počas januára 2021 o 94,1 %,
" informovala hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Štatistický úrad SR


Lanovky, vleky, hotely, penzióny, reštaurácie, to všetko zamestnáva desiatky tisíc ľudí. Hostia však nechodia. Podľa najnovšieho prieskumu až 30 percent prevádzkovateľov už nemôže čakať a uvažuje o zmene podnikania.

"Buď zatvorím, alebo už nebudem hotelom tak ako doteraz, ale zmením to na nejaké officy alebo na nejaké rezidenčné ubytovanie,"  polemizuje  prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbulák.

Štatistický úrad SR



Sklonili hlavy, zatvorili prevádzky a odvtedy čakajú. Tatranské štatitiky sú veľmi zlé, 17 miliónová strata vyčislená len za ubytovanie. Od 1. januára je situácia v každom penzióne či hoteli podobná, ako ju opísala manažérka hotela Horizont, Lucia Blašková: "V hoteli je zima, tma a depresia."


Podnikatelia z tatranského cestovného ruchu sa boja, čo bude. Ak neotvoria v dohľadnej dobe, vidia svoju budúcnosť zle. "Určite krach... prežijú jedine tí najsilnejší," skonštatoval majiteľ jedného z penziónov v Tatrách Peter Hric.


Navyše, ktovie či bude mať kto v hoteloch či penziónoch pracovať.  "Zamestnanci už strácajú akúkoľvek motiváciu pracovať v cestovnom ruchu. Je to síce krásna práca ale aktuálne nemá žiadnu budúcnosť," myslí si manažérka hotelu Horizon Lucia Blašková.


O prežitie bojujú i malé penzióny, ide hlavne o rodinné podnikanie, ktoré si majitelia budovali desiatky rokov. "Vieme o tom ako tento penzión žil, teraz je to penzión duchov,"   povedal majiteľ hotela Peter.


"Zatiaľ sa vypláca len obdobie apríl až október a vieme aj z vyjadrení ministra dopravy, že nie sú ďalšie peniaze na ďalšie obdobia," vysvetlil prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbulák.

Nehovoriac o pomoci z ministerstva práce či hospodárstva. Všetky tri rezorty po dnešku zastrešuje jeden človek. Je však bezmocný.

"Napriek tomu, že minister Doležal niekoľko týždňov celkom jasne hovorí o tom, že pomoc je slabá a treba viac peňazí, tak jednoducho nemá možnosť otvoriť ten problém na koaličnej rade, keďže sa stále rieši, či a ako bude vlastne vláda fungovať," povedal Ján Rudolf z odboru komunikácie ministerstva dopravy. 


"Sme napojení len na prístrojoch, a to je tá štátna pomoc a pokiaľ tie prístroje sa budú kaziť, alebo nebudú fungovať, tak to len naozaj zrýchli tie procesy,"
uzavrel Harbulák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy