Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Obvinený v kauze objednávok vrážd Žilinku a Lipšica ostáva vo väzbe. Tvrdí, že s prípadom nemá nič spoločné
Zdielať na

Obvinený v kauze objednávok vrážd Žilinku a Lipšica ostáva vo väzbe. Tvrdí, že s prípadom nemá nič spoločné

Archívne video

BANSKÁ BYSTRICA / Jedného z obvinených v prípade prípravy vraždy Maroša Žilinku a Daniela Lipšica, priviezli v utorok na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice. Pre Dušana Kracinu, ktorý sa mal na príprave vrážd prokurátorov podieľať, žiadal prokurátor ďalšie predĺženie väzby. V tej je Kracina od septembra 2020.

Dušan Kracina, ktorý je obvinený v kauze objednávok vrážd generálneho prokurátora Maroša Žilinku a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ostáva vo väzbe. Muž z Komárna čelí obžalobe z prípravy vrážd spoločne s Alenou Zsuzsovou Kracina mal podľa obvinení zháňať ostreľovača na zabitie Žilinku a Lipšica. Aktuálne je v preventívnej väzbe, teda aby nemohol pokračovať v trestnej činnosti."Môj klient od počiatku vinu popiera. Vysvetluje úplne pravdivo celú situáciu a vzhľadom na súčasný stav vyšetrovania vyjde pravda najavo," povedal Rastislav Urbáni, advokát Kracinu.

Ako informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjáková, sudca pre prípravné konanie ŠTS v Banskej Bystrici na základe žiadosti prokurátora dnes predĺžil u obvineného lehotu trvania väzby do 21.novembra 2021. Sudca nenahradil väzbu nad obvineným dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko obvinený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

"Sudca pre prípravné konanie zároveň zamietol návrh prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby u obvineného Dušana K. Dôvodom väzby u obvineného naďalej ostáva obava z pokračovania v trestnej činnosti, teda preventívna väzba," doplnila hovorkyňa s tým, že rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko prokurátor podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Dušan Kracina je stíhaný pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva. ŠTS ho do väzby zobral 23. septembra 2020 pre obavu z možného úteku a pokračovania v trestnej činnosti. Sudca vtedy zároveň neakceptoval návrh prokurátora na kolúznu väzbu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala 21. septembra 2020 Kracinu v rámci policajnej akcie „Objednávka“. Ako polícia objasnila, vyšetrovateľ Kracinu ešte v nedeľu 20. septembra 2020 obvinil z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy s tým, že sa jej mal dopustiť v štádiu prípravy, ktorá je rovnako trestná. "Skutku sa mal dopustiť na dvoch osobách, na chránenej osobe, ktorou je tiež verejný činiteľ, ale aj osoba, ktorá plní povinnosti uložené na základe zákona a tiež z osobitného motívu, ktorým je objednávka alebo v úmysle získať majetkový prospech," priblížila polícia a doplnila, že na trestnom čine sa mal zúčastniť ako objednávateľ.


Obvinený muž od začiatku vinu popiera, s prípadom vraj nemá nič spoločné. Polícia začiatkom marca v tomto prípade obvinila a súd vydal medzinárodný zatykač na muža z Bosny a Hercegoviny, ktorý mal byť vykonávateľom. V polovici marca ho zadržali v Taliansku, kde je stíhaný za drogovú trestnú činnosť. K tomu či a kedy by ho Taliani mohli vydať na Slovensko je podľa prokurátora predčasné sa vyjadrovať. "Došlo do kontaktu s talianskymi justičnými orgánmi, avšak je predčasné sa vyjadrovať ku čomukoľvek, nakoľko prokuratúra nedisponuje informáciami v akom štádiu sa dané trestné konanie nachádza," povedal prokurátor Michal Šúrek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy