Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Je rýchlikom na lyžiach, je Slovák a na Svetovom pohári vo Švédsku získal šieste miesto
Zdielať na

Je rýchlikom na lyžiach, je Slovák a na Svetovom pohári vo Švédsku získal šieste miesto

VYSOKÉ TATRY / Tak trochu v tieni Petry Vlhovej zaostali vynikajúce výsledky ďalšieho nášho lyžiara Michala Bekeša. V svetovom pohári v rýchlostnom lyžovaní skončil celkovo šiesty. To, že pretekal, je vlastne zázrak. Pred niekoľkými mesiacmi mu išlo doslova o život a musel absolvovať náročnú operáciu srdca.

Všetko to začalo v Lomnickom sedle, keď sme natáčali Michala Bekeša pri jeho pokuse o rýchlostný rekord. Odvtedy prešiel dlhú cestu. Preteká vo svetovom pohári a s rýchlosťou 223,4 km/h je piatym najrýchlejším lyžiarom planéty.

Sezónu 2019/2020 vynechal a hrozilo, že pretekať už nebude vôbec. "V prvom rade bola to operácia predného skríženého väzu na pravom kolene. Mal som ale nie veľké šťastie, o mesiac som dostal embóliu pľúc, pri ktorej mi ešte diagnostikovali ascedentnú aortu zväčšenú. Čakala ma ťažká operácia aorty," vysvetlil dočasné prerušenie kariéry Michal Bekeš. Jeho manželka a manažérka si na niektoré z týchto momentov ani nespomína. "Bol to veľmi ťažké, naozaj. Niektoré tie okamihy si ani nepamätám, že sa stali, radšej," opísala obdobie operácii Veronika Bekešová. Lekári mu pretekanie neodporúčali. "Ja som si povedal, že ja chcem pretekať ďalej," reagoval na slová lekárov Bekeš. Začal s návratom pomaly. Po ôsmich mesiacoch a vďaka tréningom v Poľsku sa postavil na štart Svetového pohára vo Švédsku. Podal excelentné výkony. "Tá vášeň, ktorú Mišo má pre tento šport tak spôsobila, že mu to takto perfektne išlo," povedala Veronika Bekešová, manželka a manažérka Michala Bekeša. "V prvom kole vo Svetovom pohári vo Švédsku som skončil na piatom mieste. To bol úžasný výsledok, môj doposiaľ najlepší. Druhé kolo som skončil na ôsmom mieste a tretie kolo svetového pohára na desiatom mieste, čo znamená, že v celkovom hodnotení svetového pohára som skončil na šiestom mieste," uviedol Bekeš. Michal Bekeš sa tešil aj na Majstrovstvá sveta vo Francúzsku, ktoré boli však kvôli pandémii zrušené. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy