Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvé špeciálne kontajnery na uskladnenie sudov z Chemka Strážske dostanú hasiči do dvoch mesiacov
Zdielať na

Prvé špeciálne kontajnery na uskladnenie sudov z Chemka Strážske dostanú hasiči do dvoch mesiacov

STRÁŽSKE, OKRES MICHALOVCE / V týchto dňoch sú už známe prvé odhady termínov likvidácie PCB látok od vyhlásenia mimoriadnej situácie v Strážskom. Paradoxom je, že krízový štáb nepozná presné zloženie toxického a karcinogénneho odpadu ani po dvoch rokoch skúmania. Doterajšie testy vraj neboli postačujúce a preto sa tam robili nové.

Špecialisti si znova prezreli všetky 3 kontaminované lokality. Z každého miesta boli opäť odobrané vzorky. "Stále sa deje podľa mňa to isté, príde armáda ľudí a berú sa vzorky," hovorí majiteľ kontaminovaného areálu Jozef Adamík. "Stadiaľto nie, lebo tam bola tma a nemali sme pomoc. Teraz máme armádu, ktorá sa do toho vložila," hovorí člen odborného tímu STU Bratislava Ladislav Štibrányi. 

​Vzhľadom na mimoriadnu situáciu mala byť analýza urobená rýchlo, odborne a v celom rozsahu už na začiatku. Prekročenie povolených hodnôt zamorenia je alarmujúce. "Pôda 1300 krát, diviak 140 000 krát keď zoberieme sumu PCB, ryby okolo 3 až 6 tisíc a ja do tisícky," hovorí Adamík. Ako prvé majú byť odstránené sudy z budovy ošipárne. 

Hasiči na to do 2 mesiacov dostanú 30 špeciálnych kontajnerov na uskladnenie toxických a karcinogénnych látok. "Kontajnery budú podobné, ako sú lodné kontajnery v dĺžke 4 až 6 metrov," hovorí Pouchan. Ďalšie nálezisko sudov v budove starej teplárne sa zapečatí. Odpad sa odtiaľ vyvezie až keď štát nájde firmu, ktorá ho dokáže zneškodniť. Vyčlenilo sa na to 5 miliónov eur. "Potom sa toto bude cyklicky vyprázdňovať a cez tie isté kontajnery to pôjde preč," hovorí  Štibrányi. 

Mimoriadna situácia má byť ukončená do 12 mesiacov

Štát z nej vypustil obrovskú mega skládku zakopaného odpadu v lese. V rámci záchranných prác sa tu má postaviť iba čističku potoka, ktorý z nej vyteká. "Najprv nejaký hydraulický uzáver a potom budeme vyrábať tú technológiu, ktorá by to dočisťovala. Je to niečo nové, čo na svete neexistuje," informuje Pouchan. "Už trošku začínajú pochybovať o tej čističke, či vyrieši ten problém tej skládky," hovorí Adamík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy