Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Islande vybuchla sopka, letecká doprava je zastavená
Zdielať na

Na Islande vybuchla sopka, letecká doprava je zastavená

ISLAND / Na Islande v blízkosti Reykjavíku vybuchla sopka. Informoval o tom islandský meteorologický úrad. Medzinárodné letisko Keflavík podľa agentúry Reuters pozastavilo všetky prichádzajúce a odchádzajúce lety. Islanďanov v posledných týždňoch neustále rušili desiatky tisíc zemetrasení, z ktorých niektoré dosiahli sily až 5,7 stupňa a vedci sopečnú erupciu predpovedali.

Výbuch nastal na polostrove Reykjanes zhruba 30 kilometrov na juhozápad od metropoly, uviedol islandský meteorologický úrad. Oblasť je ohniskom sopečnej a seizmickej aktivity, v minulých týždňoch tam bolo zaznamenaných až 40 000 výbuchov. Tamojšie médiá ukazujú obrázky nočnej oblohy ožiarené jasne červenou farbou. Na miesto sa vydal vrtuľník s vedeckým osadenstvom, aby posúdil rozsah erupcie.

Prvé známky sopečnej činnosti zaznamenala meteorologická stanica o 22:40

Erupciu potom potvrdili satelitné snímky a webové kamery, uviedla stanica na svojom webe. Na twitteri napísala, že seismografy zaznamenali len veľmi malé turbulencie. Islandské medzinárodné letisko Keflavík a malý rybársky prístav Grindavik sa nachádzajú len pár kilometrov od miesta výbuchu. Oblasť ale nie je obývaná a nečaká sa, že by erupcia niekoho ohrozila, napísala agentúra AFP.

Island leží medzi eurasijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba pomaly vzďaľujú rýchlosťou asi dva centimetre za rok. V dôsledku toho Island zažíva časté zemetrasenia. Zdrojom poslednej vlny otrasov bola veľká masa roztavenej horniny známa ako magma, ktorá sa pohybovala asi kilometer pod povrchom polostrova a snažila sa predrať na povrch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy