Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pilotné testovanie kloktacími testami: Takto ich hodnotia po dvoch týždňoch na školách
Zdielať na

Pilotné testovanie kloktacími testami: Takto ich hodnotia po dvoch týždňoch na školách

SLOVENSKO / Pilotné testovanie tzv. kloktacími PCR testami sa podľa ministerstva školstva ukázalo ako mimoriadne efektívne. A spokojné sú viac-menej všetky zúčastnené strany, žiaci, rodičia, učitelia aj ministerstvo školstva. Pilotné testovanie prebieha už dva týždne a do tretieho sa prihlásila už viac ako päťdesiat škôl a dva a pol tisíca detí. Aj v piatok žiaci kloktali naprieč Slovenskom a na jednej z takých škôl sa bol osobne pozrieť aj minister školstva.

Na cirkevnej škole v Snine testovali v piatok deti kloktacími testami prvýkrát. Deti svoje prvé obavy rýchlo prekonali. "Sem tam sa niekto triasol, čo to bude, ako to bude, ale keď kamaráti povedali, že je to dobré, tak tie obavy pominuli," poznamenal Jozef Lojan, riaditeľ Cirkevnej spojenej školy v Snine. 


Deťom pomohol všetko zvládnuť veľmi priateľský prístup testovacieho tímu. No tiež to, že naučiť sa kloktať dostali pred pár dňami za domácu úlohu. "Hej, doma sme cvičili kloktanie," povedal Filip, žiak 3. B. "Doma som si to skúšala, zobrala som si slanú vodu a tak som sa pokúšala kloktať 20 sekúnd," priblížila Eliška, žiačka 3. B. 

V rámci sninského okresu je cirkevná škola jedinou, kde žiakov pilotne otestovali. Dovedna išlo o 35 detí z tretieho a štvrtého ročníka. Testovací tím tvorili triedni učitelia a zdravotník. Ochranné pomôcky pre nich zakúpila škola z vlastných rezerv. "Aj nám odľahne, ak zistíme, že tie deti sú v poriadku a že nehrozí na škole žiadna nákaza," vyjadril sa Lojan. 

"Aby sa ostatné deti nebáli, je to v pohode, iba slaná voda ako pri mori. Ja som raz prehltol a čo," odkazuje Matej, žiak 3. B. "Dá sa to vydržať," dopĺňa spolužiaka Eliška. 

Takéto testy už absolvovalo viac ako 500 žiakov

Pilotné testovanie na prítomnosť SARS CoV2 kloktacími PCR testmi prebieha už 2 týždne a absolvovalo ich viac ako 500 žiakov. Testovanie pokračuje ďalej. "Ja túto formu vítam, ak bude bezpečná pre deti a pedagógov," reagovala riaditeľka ZŠ Železničná Andrea Macháčová. 

Do tretieho týždňa sa prihlásilo viac ako 50 škôl s takmer 2,5 tisícom detí. "Záujem rodičov je vysoký, deti to berú ako hru," uviedol starosta MČ Bratislava - Vrakuňa Martin Kuruc. 

Podľa ministra školstva sú tieto testy najvhodnejšie najmä vtedy, keď sa na škole objaví pozitívny prípad. "Odporúčame školám tri dni po uzavretí školy požiadať o pretestovanie jednotlivých skupín, ktoré prišli do kontaktu s pozitívnou osobou," povedal Branislav Gröhling (SaS). 

Odbery robia pedagógovia a vzorky potom putujú do akreditovaných laboratórií, kde ich vyhodnotia a výsledky oznámia rodičom cez sms. "Každý riaditeľ alebo zriaďovateľ môže požiadať o tieto testy, od budúceho týždňa chceme ísť naplno," doplnil Gröhling. 







Súvisiace články

Najčítanejšie správy