Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Brusel zlepší ochranu zamestnancov, vyčísliť chce aj hodnotu materskej dovolenky pre spoločnosť
Zdielať na

Brusel zlepší ochranu zamestnancov, vyčísliť chce aj hodnotu materskej dovolenky pre spoločnosť

/ Ročne zomrie vo svete na choroby z povolania viac ako 3 milióny ľudí. Brusel preto chce, aby spoločnosti pôsobiace v Európskej únii lepšie chránili svojich zamestnancov a takisto to vyžadovali aj od svojich dodávateľov pôsobiacich mimo Európskej únie. A podľa správy majú členské krajiny začať vyčíslovať hodnotu žien na materskej dovolenke, aby sa im to mohlo odraziť napríklad v dôchodkoch.

Všetko, čo používame, napríklad rôzne elektronické zariadenia, musia spĺňať technické štandardy. Lenže či súčasťou ich výroby nebola aj detská práca, to sa už zisťuje ťažko. “My sa na tom podieľame tým, že takéto výrobky kupujeme, len o tom nevieme. A práve preto potrebujeme pravidlá, ktoré budú vyžadovať od firiem, aby týmto veciam zabránili,” uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS/RE). 

Spoločnosti, ktoré tak majú záujem o prístup na vnútorný trh Európskej únie, tak budú musieť preukázať, že spĺňajú požiadavky na dodržiavanie ochrany životného prostredia a ľudských práv. “Aby firmy pri svojich aktivitách neuvoľňovali nadmerné množstvo emisií, nespôsobovali znečistenie, odlesňovanie alebo poškodzovanie biodiverzity," priblížil europoslanec Michal Wiezik (Spolu/EPP). 

“Správa sa snaží zjednotiť európsku legislatívu v oblasti zodpovednosti podnikateľských subjektov, za ich dodávateľské reťazce,” vysvetlil europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP). 

A Brusel by tiež tak mohol viac tlačiť na to, aby sme využívali inštitút medzinárodných dohôd. Iba nedávno napríklad Európska únia uzavrela dohodu s Vietnamom. “A Vietnam zatiaľ nie je špička z hľadiska demokracie, ale do tej dohody sa dostali aj ustanovenia, podľa ktorých sa bude musieť Vietnam prispôsobovať,” poznamenal europoslanec Eugen Jurzyca (SaS/ECR). 

“Nemôžeme vyžadovať od našich firiem, aby vyrábali ekologicky a zároveň ponechali možnosť dovoz tovaru napríklad z čínskej firmy, ktorá tieto normy nespĺňa,” upozornil europoslanec Peter Pollák (OĽaNO/EPP). 

V rámci smernice o ochrane ľudí sa ale otvorila aj téma vyčíslenia hodnoty matiek na materskej dovolenke. Členské krajiny dostanú za úlohu zaoberať sa tým, akým spôsobom by sa starostlivosť o deti premietla v rámci sociálneho systému. “Si myslím, že je spravodlivé, aby sa takáto investícia do spoločnosti ohodnotila v dôchodkovom zabezpečení rodičov,” vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EPP). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy