Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V januári zomrel rekordný počet ľudí
Zdielať na

V januári zomrel rekordný počet ľudí

Archívna reportáž

98 obetí...

BRATISLAVA / Druhá vlna pandémie koronavírusu zásadne ovplyvnila počty zomretých v SR a prepísala maximá mesačnej úmrtnosti aj v januári 2021. V súhrne za prvý mesiac roka zomrelo na Slovensku 8 650 ľudí, čo je o 3 500 viac osôb ako bol priemer za posledných päť rokov a výrazne viac ako pred rokom v januári (o vyše 3 600 osôb). V porovnaní s priemerom predchádzajúcich piatich rokov (január 2016 až 2020) ide o nárast o 68 percent.

Vyplýva to z predbežných údajov o počtoch zomretých v januári 2021, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Dynamika rastu počtu zomretých narastá. Ešte v novembri dosahovala nadúmrtnosť 41 percent, v decembri už 60 percent. "Celkové počty zomretých sú sledovanou štatistikou aj preto, aby bolo možné získať údaje o nadúmrtnosti v porovnaní s predošlými rokmi bez ohľadu na príčinu smrti. Následne vzniká priestor pre sofistikovanejšie analýzy o celkovom vplyve takej vážnej situácie, akú zažívame posledný rok na spoločnosť,“ spresnila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Štatistický úrad SR

Viac zomretých aj vo vekovej kategórii do 64 rokov

Dáta o počtoch úmrtí v januári potvrdili, že nadúmrtnosť začala rásť aj vo vekovej skupine do 64 rokov (vrátane). Na konci minulého roka počet zomretých tejto vekovej kategórie mierne prekračoval priemer. V januári mal každý piaty zomretý menej ako 65 rokov. Počet zomretých do 64 rokov prevýšil priemer o viac ako tretinu (o 36 percent). Významné odchyľovanie od priemeru sa začalo pri počte zomretých tejto vekovej kategórie ku koncu roka 2020, najmä v decembri. Rast vtedy dosahoval úroveň 22 percent. Za celý minulý rok však klesol počet zomretých v tejto vekovej kategórii.

Štatistický úrad SR

Január potvrdil umieranie najmä mladších seniorov

V skupine seniorov 65-ročných a starších sa výrazne vyššia úmrtnosť prejavuje od októbra minulého roka. V januári tohto roka až osem z desiatich úmrtí tvorili osoby práve tejto vekovej kategórie. Spolu zomrelo počas prvého mesiaca roka takmer 6 900 seniorov, čo bol oproti predošlým rokom nárast o 79 percent. To predstavuje o tritisíc osôb viac ako predošlé roky. V januári 2021 bola horšia situácia v kategórii mladších seniorov (vo veku 65 až 74 rokov), nárast zomretých v tejto skupine zrýchlil. Oproti päťročnému priemeru zomrelo dvojnásobne viac ľudí ako predošlé roky (o 100 percent viac). Skupina starších seniorov ostala na úrovni z konca minulého roka, teda s počtom zomretých o 70 percent vyšším ako je priemer.

Najpostihnutejší bol Nitriansky kraj s 2,5-násobným rastom úmrtí

Z regionálneho hľadiska je miera nadúmrtnosti veľmi rôznorodá. V januári tohto roka bola výrazne najhoršia situácia v Nitrianskom kraji. Počet zomretých v tomto regióne vzrástol na dva a pol násobok predošlých rokov (nárast o 153 percent). Kým pred pandémiou sa januárový počet zomretých v kraji pohyboval okolo úrovne 700 až 750 osôb, tento rok to bolo viac ako 1 800 ľudí. Nasledovali Trnavský kraj (nárast o 82 percent zomretých) a za nimi Bratislavský a Trenčiansky kraj s rastom okolo úrovne 60 percent. Ostatné regióny mali prírastok počtu zomretých okolo hranice 50 percent. Najnižší rast počtu zomretých dosiahol v januári Žilinský kraj, kde počet zomretých prevýšil predošlé roky o 38 percent.

Štatistický úrad SR

​Štatistické dáta o zomretých spracúva ŠÚ SR z doručených formulárov „List o prehliadke mŕtveho a štatistické hlásenie o úmrtí“, v ktorých sú uvedené základné informácie o zomretom, vrátane príčin smrti. Formuláre poskytuje po skončení každého mesiaca približne tisíc matrík v SR, ktoré majú dáta o zomretých z takmer tritisíc miest a obcí SR. Podrobnejšie štruktúry definitívnych údajov o počte zomretých za rok 2020 ŠÚ SR zverejní do konca marca a v máji 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy