Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenská lekárska komora podáva podnet na inšpekciu pre policajné kontroly ambulancií
Zdielať na

Slovenská lekárska komora podáva podnet na inšpekciu pre policajné kontroly ambulancií

BRATISLAVA / Slovenská lekárska komora podáva podnet na inšpekciu ministerstva vnútra. Policajné kontroly u všeobecných lekárov na východnom Slovensku s cieľom zistiť, či sú na pracovisku považujú za dehonestujúce. Policajti v civile im klopali na dvere a ukazovali preukazy kriminálky. Lekári sa pýtajú, akého trestného činu sa dopustili.

"Podávame podnet na Úrad inšpekčnej služby na prešetrenie, či výkon kontroly ambulancií príslušníkmi kriminálnej polície nebol protiprávny," povedal Marián Kollár, predseda SLK. "Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach bolo požiadané o súčinnosť pri vykonávaní monitoringu lekárov v Košickom kraji pre potreby auditu," uviedla hovorkyňa KR PZ KE Lenka Ivanová.

Košický kraj tvrdí, že reagovali na podnet Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, že na linke 155 sa množia telefonáty ľudí, ktorí sa nevedeli dovolať svojim ambulantným lekárom. "Lekárom nie sú udeľované sankcie v prípade neprítomnosti. Cieľom bolo preveriť a prípadne vyvrátiť dezinformácie o tom, že ambulantní lekári v Košickom kraji riadne neordinujú," vyjadrila sa Anna Terezková, hovorkyňa predsedu KSK.

Skontrolovali celkovo 339 ambulancií. Z toho 8 lekárov čerpalo dovolenku, ale málo za seba zástup. Jeden lekár bol v karanténe a len u dvoch lekárov sa polícii nepodarilo zistiť dôvody, prečo v ambulancii v čase ordinačných hodín neboli. "96 percent lekárov bolo vo svojich ambulanciách. Je smutné, že namiesto vďaky a trochu tolerancie sa dočkáme dehonestácie," skonštatoval Kollár. Podľa tvrdenia lekárov sa počet pacientov denne pohybuje medzi 60 až 70, u niektorých sa blíži k stovke. Pacientov by vraj radšej mali v ordináciách, no upozorňujú na možné riziká. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy