Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pandémia zasiahla do automobilového priemyslu: Prepad zaznamenala každá automobilka
Zdielať na

Pandémia zasiahla do automobilového priemyslu: Prepad zaznamenala každá automobilka

BRATISLAVA / Pandémia ťažko doľahla na naše hospodárstvo. Priemysel, ktorý je pre ekonomiku kľúčový, sa v januári medziročne prepadol, a to významne. Týka sa to aj jeho najpodstatnejších zložiek - automobiliek. Nevedia sa spamätať najmä z odstávky v minulom roku na jar. Zároveň však platí, že by to mohlo byť ešte horšie.

Priemyselná produkcia sa medziročne v januári prepadla skoro o štyri percentá a pokles zaznamenalo deväť z pätnástich zložiek priemyslu. Od výroby áut, gumy, cez textil až po potraviny. Priemysel ako celok pritom ťahá našu ekonomiku. Jeho najdôležitejšou časťou je výroba dopravných prostriedkov. "Ťahúň priemyslu automobilový priemysel malo prepad o 15 percent," povedala Jana Morháčová, hovorkyňa ŠÚ SR.

V rôznych objemoch zaznamenala prepad každá automobilka. Pre príklad sa dá uviesť, čo sa udialo na našom malom slovenskom trhu. "Viac ako 50 percent nižší predaj vozidiel. Toto má dopad na výrobu až po subdodávateľov," vyjadril sa Pavol Prepiak, viceprezident ZAP. Nevyrábame však len pre náš trh, ale celý svet, a to nás zachraňuje. Tam tie prepady predajov totiž neboli také katastrofálne. Automobilky sa po lete nakopli a medzimesačne január oproti decembru vykázal rast, aj keď len nepatrný.

Začiatok roka sa tak aj napriek medziročnému poklesu niesol v priemysle na pozitívnej vlne. "Štyri finalizujúce fabriky majú výrobné portfólio, takže momentálne bežia tak, že využívame aj sobotné zmeny," ozrejmil Prepiak. Najväčší zamestnávateľ Volkswagen eviduje aj zvýšený dopyt po modeloch SUV na svetových trhoch. "Vďaka čomu aj momentálne ponúkame viac ako sto voľných miest," uviedla Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia.


Medziročne ide stále ale o výrazný prepad. Všetci teraz preto čakajú, či sa 21. marca opäť natvrdo zavrú automobilky a ostatné závody. To by bola pre našu ekonomiku pohroma. "Tie náklady budú približne okolo 50 miliónov eur denne," skonštatoval Martin Vlachynský, analytik INESS. Pesimistické odhady pritom hovoria až o 100 miliónoch eur denne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy