Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko bičuje koronakríza, koalícia sa háda a ľudia stále čakajú. Nad mnohými opatreniami visí otáznik
Zdielať na

Slovensko bičuje koronakríza, koalícia sa háda a ľudia stále čakajú. Nad mnohými opatreniami visí otáznik

BRATISLAVA / Facebooková výmena názorov premiéra Igora Matoviča a bývalého poradcu prezidenta Andreja Kisku, Rada Baťa rozvírila vody slovenskej spoločnosti. Na virtuálnom konflikte by možno nebolo nič zvláštne, ak by sa to nedialo v čase, keď sa Slovensko zmieta v kríze.

"Chcem sa týmto verejne ospravedlniť štátnej tajomníčke Ministerstva zdravotníctva..."
Takto začína facebooková výmena názorov premiéra Igora Matoviča a bývalého poradcu prezidenta Andreja Kisku Rada Baťa. Ako to už v názorových stretoch dvoch mužov býva zvykom, aj teraz bola dôvodom žena. Baťova žena.

Zuzana Baťová je riaditeľkou dnes často spomínaného Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Nosnou témou konfiliktu bola vakcína Sputnik V. Kiskov exporadca verejne skritizoval formu ako ju na Slovensko priviezli, čo zasa v komentári obhajovala štátna tajomníčka zdravotníckeho rezortu Jana Ježíková. Matovič v diskusii zrejme zbadal konflikt záujmov.  "Verím, že jej blízky rodinný vzťah sa žiadnym spôsobom neprejaví na postoji ŠÚKL k vakcíne," dodáva v statuse Matovič.


To už vo virtuálnom svetom lietajú blesky. Matovič s upriamením na vysokú úroveň komunikácie zverejňuje správu v ktorej mu Baťo posiela expresívne odkazy. Na to sa na Facebooku objavuje premiérove mobilné číslo zverejnené exporadcom. Spor sa predbežne končí Baťovým trestným oznámením. Slováci sa nestačia čudovať. "Vizitka pána premiéra aj pána poradcu... A medzi tým, zomrelo pár "čísel", znižuje sa ekonomika o pár čísel, krachuje podnik za podnikom. " píšete v komentároch pod článkami. "Sociálne siete sú nebezpečné a v rukách premiéra zvlášť," myslí si politológ Samuel Abrahám. 

Slovensko bičuje koronakríza a patríme medzi najhoršie krajiny v jej zvládaní. V tejto situácii sa neuskutočnilo tradičné stredajšie rokovanie vlády, kde sa rozhoduje o zásadných krokoch ako ďalej. Dôvod - nevyriešená koaličná kríza.

Pomoc podnikateľom prepadajúcim cez sitá štátnej pomoci, odklad splátok úverov a energií, či COVID balíček respirátorov. Aj toto sú témy o ktorých sa mohlo na vláde hovoriť. "Všetky prípadné legislatívne zmeny by sme chceli chceli schváliť ešte na marcovej schôdzi, tak aby nadobudla účinnosť od 1.4.," vyhlásil na tlačovej besede o podmienkach rekonštrukcií vlády minister práce Krajniak.

Ale napríklad aj dodržiavanie opatrení, takzvaná e-karanténa. Aplikácia, ktrorú na schválenie zatiaľ neúspešne na rokovanie predkladal minister hospodárstva Sulík. "Zamerať by sa mala na dve skupiny. Na tých, ktorí prichádzajú zo zahraničia a nedisponujú negatívnym výsledkom testu. A na tých, ktorí sú vo vnútrozemí, pozitívne testovaní," informovala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Zintenzívnenie testovanie pendlerov, či povinná štátna karanténa pre dovolenkárov, je zasa neprerokovanou témou ministra zdravotníctva. Nehovoriac o ďalších problémoch s kolabujúcimi nemocnicami a každým dňom zvyšujúcim sa počtom mŕtvych. Nálada v spoločnosti sa čoraz viac zhoršuje. Čo vedie aj k prejavu rôznych protestov. "Vôbec nevidím riešenie, žeby sa zo dňa nadeň zmenil premiér, alebo napokon Sulík, alebo táto vládna garnitúra.  Toto je pôda pre radikalizáciu spoločnosti," skonštatoval na záver politológ Abrahám.

Viac o koaličnej kríze sa dozviete v našej ONLINE reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy