Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kým na Slovensko dorazila ruská vakcína, očkovanie pre najzraniteľnejšiu skupinu je pozastavené
Zdielať na

Kým na Slovensko dorazila ruská vakcína, očkovanie pre najzraniteľnejšiu skupinu je pozastavené

BRATISLAVA / Na Slovensku máme doteraz zaočkovaných prvou dávkou vakcíny vyše 305 tisíc ľudí. Na to, aby sme mali u nás kolektívnu imunitu, je cieľom zaočkovať tri milióny 300-tisíc ľudí. Pre nedostatok vakcín je však na najbližšie 4 dni možnosť prihlásenia na prvo-očkovanie pozastavená. Výnimku majú učitelia vo veku od 18 do 55 rokov. Dôchodcov nad 65 rokov momentálne predbehli aj taxikári. Dôvodom je, že Slovensko má aktuálne k dispozícii viac vakcín od firmy AstraZeneca.

"Aktuálne očkujeme ďalšie kategorie. Môžu sa hlásiť seniori nad 75 rokov, nad 85 rokov," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Pribudli aj dalšie kategorie, no dôchodci od 65 -75 rokov však medzi nimi nie sú.  "Všetci vieme, že táto kategoria osôb tvorí 30 percent úmrti v nemocniciach. To sú hrozivé čísla a pre mňa je absolútne neprijateľné, že títo ľudia boli odsunutí na ôsme miesta a pred nimi sa očkuju iné osoby," zareagovala na krok rezortu zdravotníctva prezidentka Zuzana Čaputová.


Dôvod prečo spomínaná kategoria dôchodcov v aktuálnej 6-tej fáze nie je, a predbehli ich napríklad ľudia, ktorí sa starajú o ťažko postihnutých, aj ich asistenti, vodiči MHD a dalších liniek, či vlakvedúci i taxikári , je podľa ministerstva zdravotníctva jasný.


Aktuálne máme totiž pre prvoočkovaných na Slovensku vakcíny od firmy AstraZeneca, a to na očkovanie pre ľudí nad 55 rokov jednoducho neodporúčajú.  "Klinické štúdie pri tejto očkovacej látke, a rovnako aj odporúčania z Európskej liekovej agentúry je, aby sa touto vakcínou očkovali ľudia od 18 - 55 rokov," konštatuje Eliášová.

​Kým dôjdu na Slovensko iné vakcíny , rezort zdravotníctva uprednostnil zamestnania , v ktorých ľudia prichádzajú do kontaktu s inými ľudmi, aj v rámci prísnych epidemiologických opatrení. Preto majú aktuálne prednosť na očkovanie aj mladší do 55 rokov a nárok na vakcínu AstraZeneca."Seniori v otvorených kategoriách nad 75 a 85 rokov, sa očkujú výlučne vakcínami od spoločnosti Moderna a Pfizer and Biontech," zdôvodnila Eliášový.

Ak sa však aj chcete cez stránku korona.gov.sk na prvočkovanie prihlásiť, každý kraj svieti na červeno s počtom 0 voľných miest. Dôvodom je už spomínaný nedostatok vakcín. A podľa rezortu zdravotníctva o týžden sa bude dať znova prihlásiť.



Výnimka však predsa len existuje. Ministerstvo zdravotníctva na svoje stránke zverejnilo link, cez ktorý sa na očkovanie predsa len prihlásite. No len záujemcovia vo veku od 18-55 rokov a z presne špecifikovaných povolaní. V rámci tejto kategórie sa očkuje len vakcínou AstraZeneca.

Ozývajú sa aj samosprávy​

Hlavu v smútku majú preto samosprávy. Starostovia i primátori chcú totiž vedieť či tam patria alebo nie.Koronavírus totiž narušil chod už nejedného úradu. Obecný úrad zatvorený a všetci jeho zamestnanci v karanténe. Takáto je situácia na obecnom úrade v Malom Šariši potom, ako jedna zo zamestnankýň mala pozitívny test. V karanténe skončil aj samotný starosta. "Som z toho rozčarovaný a trochu nervózny, že kde kto je v tej kritickej infraštruktúre a na starostov obcí a primátorov sa nepamätá," povedal starosta Stanislav Mathia.


V karanténe skončili aj pracovníčky úradu, ktoré v tomto čase chystali výmery. V dedine majú navyše problémy s čističkou. Všetko teraz ide bokom. Starosta rieši len to, čo sa dá po telefóne. No s prístupom pri očkovaní je sklamaný. Pritom nielen pri testovaní sú v dennodennom kontakte s rôznymi ľuďmi. 

"Trošku som nervózny z toho, že počujeme len príkazy testovať, testovať, testovať ale o očkovaní nepočujeme. A my, čo zabezpečujeme práve to testovanie, na celom Slovensku na nás nikto nepamätá," dodal Mathia.


"ZMOS najskôr hneď novom roku, aj dnes ráno opätovne požiadal vládu, aby boli  prednostne očkované konkrétne osoby v samospráve. Starostovia a primátori preto, lebo držia opraty civilnej ochrane a krrízového riadenia, zároveň zabezpečujú prenesený výkon štátnej správy. Mestskí policajti a dobrovoľní hasiči preto, lebo bez nich jednoducho môžu narásť do ohromných rozmerov," uviedol ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Michal Kaliňák.


"Starostovia a primátori nie sú súčasťou kritickej infraštruktúry, avšak budú zaradení medzi nezastupiteľné osoby v rámci hospodárskej a sociálnej funkcii štátu, v udržiavaní kvality života obyvateľov z hľadiska ochrany ich života, zdravia, bezpečnosti majetku alebo životného prostredia," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.


"A rovnako sme požadovali, aby boli prednostne očkovaní dobrovoľníci, ktorí pracuju v odberných miestach a na MOMkách, pretože oni zabezpečuju testovanie, ktoré je dôležité v rámci prevencie zdravia," skonštatoval Kaliňák.

V  prvý marcový týžden by na Slovensko malo doraziť približne 50-tisíc vakcín od firmy Pfizer a Biontech.
Štátny ústav na kontrolu liečiv sa zas ohrádza voči rôznym hoaxom o úmrtiach po očkovaní.
"Ku dnešnému dňu evidujeme jedno hlásenie podozrenia na úmrtie po očkovaní proti COVID-19. Tento prípad bol už medializovaný a išlo o 79-ročného muža. Podanie vakcíny ako takej, nebolo príčinou úmrtia," povedala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

"Nariaďujeme výkony pitiev aj u pacientov, ktorí boli očkovaní alebo kde vidíme nejaké podozrenie v súvislosti s očkovaním. Evidujeme momentálne 39 takýchto úmrtí, z toho jedno úmrtie bolo kategorizované ako "možné" úmrtie v súvislosti s očkovaním," uviedol Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva ÚDZS.  Ďalšie úmrtie aktuálne stále laboratórnymi vyšetreniami preverujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy