Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Tatranskom národnom parku začínajú platiť nové pravidlá. Podľa lesníkov prídu o prácu stovky živiteľov rodín
Zdielať na

V Tatranskom národnom parku začínajú platiť nové pravidlá. Podľa lesníkov prídu o prácu stovky živiteľov rodín

VYSOKÉ TATRY / V Tatranskom národnom parku (TANAP) začínajú od pondelka platiť nové pravidlá. Pol roka sa v niektorých oblastiach nesmie ťažiť kalamitné drevo. Ministerstvo životného prostredia chce týmto opatrením ochrániť niektoré druhý vtákov, lesníci tvrdia, že o prácu prídu stovky živiteľov rodín.

V Tatranskom národnom parku sa pol roka, konkrétne od začiatku marca do konca augusta, nebude môcť ťažiť kalamitné drevo. Platí to ale iba pre niektoré oblasti. Všetko sa to deje pre záchranu vzácneho hlucháňa hôrneho, ale i ďalších niekoľko desiatok druhov vtákov. "Tento nádherný vták bol veľmi silne ohrozený v minulosti hlavne v súvislosti s takzvanou náhodnou ťažbou," vysvetlil štátny tajomník MŽP SR Juraj Smatana. 

Kalamitné drevo, ktoré zvalil vietor alebo napadol lykožrút, sa ťažilo aj v oblasti Tatranskej Javoriny. V piatok sme tam ešte našli lesných pracovníkov, od pondelka tam už pracovať nemôžu. "Momentálne nám začali hniezdiť sovy, prebiehajú svadobné lety orlov skalných," povedal Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u. "Argumentujú tým, že začínajú hniezdiť, ale nám sa to v týchto podmienkach zdá nelogické," reagoval riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka. 

A aj napriek tomu, že práce s koňmi sú ekologickejšie ako ťažké mechanizmy, aj tie budú musieť ustúpiť a prednosť dostane ochrana prírody. Furmani sa ale obávajú o svoje živobytie. Kone ustajnia a do septembra nemajú žiadnu prácu. "A teraz čo my máme robiť, ako budeme svoje rodiny živiť, z čoho budeme pôžičky platiť," pýta sa furman z Lendaku Dušan Koščák. "Mám v partii piatich ľudí, majú svoje rodiny, tak neviem, ako ich uživia," poznamenal furman Vladimír Vida. 

Podľa slov riaditeľa štátnych lesov by mali prísť prijatím tohto opatrenia o prácu stovky živnostníkov. "V Javorine 50 ľudí a v celom národnom parku stovky ľudí," priblížil Marhefka. 

Rezort životného prostredia ale tvrdí, že tieto informácie sú zavádzajúce. "Normálne sa môže pracovať, tak ako to zákon káže, jediná výnimka sa týka území, na ktorých hniezdi hlucháň a ešte niektoré vtáčie druhy," ubezpečil Smatana. "Povie, že ľudia by si mali vybrať, či chcú lesný závod alebo krásnu prírodu," povedal Majko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy