Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vysoké školy zvažujú štrajk, reforma z dielne ministerstva je podľa nich veľkým krokom späť
Zdielať na

Vysoké školy zvažujú štrajk, reforma z dielne ministerstva je podľa nich veľkým krokom späť

BRATISLAVA / Slovenské školstvo, od základného až po vysoké, má mnoho problémov. Nová vláda sľúbila, že ich bude riešiť, okrem iného aj novelou zákona o vysokých školách. Text, ktorý však chystá ministerstvo predložiť na schválenie, šokoval zástupcov slovenských vysokých škôl. Vravia, že ich minister obišiel pri jeho tvorbe a chce zaviesť zmeny, ktoré by boli veľkým krokom späť. Trnavská univerzita už preto vyhlásila štrajkovú pohotovosť a nie je vylúčené, že sa pridajú ďalšie.

Likvidácia univerzitnej autonómie, návrat pred november 89 - takéto tvrdé slová dala na papier Rada VŠ a s výhradami sa pripája aj Klub dekanov a Slovenská rektorská konferencia. "Všetci unisono v podstate tvrdíme jedno: ak prejde ministerstvom navrhovaný model, Reforma riadenia vysokých škôl, vysoké školy na Slovensku prakticky stratia autonómnosť a najmä samosprávnosť svojich rozhodovacích procesov," reagoval rektor Univerzity Komenského Marek Števček. 



"Tento návrh je pre Radu VŠ neprijateľný. Z toho dôvodu, že ruší akademickú samosprávu, uvrhuje vysoké školstvo do závislosti od politickej moci," vyjadril sa predseda Rady vysokých škôl Martin Putala. "By sme sa museli po každých voľbách triasť, ktorej strane pripadne ministerstvo školstva, kto sa stane ministrom, ktorý by mohol okamžite mohol vymeniť členov v správnej rade, tí by mohli odvolať rektora, naozaj by to bol priamy politický vplyv na vysoké školstvo," upozornil Števček. 

Ide najmä o zmenu kompetencií a personálne zloženie akademických senátov. Po novom by totiž štyroch z ôsmych členov nominoval priamo minister. "Je neprípustné, aby tak, ako sa pri voľbách vymieňajú vyššie úradnícke pozície, aby po voľbách toto postihlo aj vysoké školy," doplnil Putala. 

Akademici vyčítajú rezortu aj to, že novelu pripravoval bez ich účasti. "Pokiaľ viem, tak žiadna z oficiálnych reprezentácií vysokých škôl neparticipovala na príprave tohto zákona," vysvetlil Števček. "Opakovane sme vyzývali ministerstvo školstva, keď sa objavili predchádzajúce pracovné verzie, že chceme byť účastní procesu, aj nám to vyplýva zo zákona o vysokých školách. Zatiaľ to nebolo vyslyšané," povedal Putala. 

Ministerstvo nám zaslalo len stručnú písomnú odpoveď, na detailné otázky neodpovedalo. "Minister školstva Branislav Gröhling a štátny tajomník MŠVVaŠ SR Ľudovít Paulis na rokovaní SRK a následne aj na rokovaní Rady VŠ predstavili základné atribúty a dôvody novelizácie a vyzvali reprezentácie na odbornú a vecnú diskusiu o predloženom návrhu, najmä o konkrétnych ustanoveniach. Na rokovaniach zazneli viaceré všeobecné, ale aj niektoré konkrétne návrhy, ktorými sa bude ministerstvo školstva zaoberať a budú predmetom diskusie a vyhodnocovania," píše sa v stanovisku. 

"Stretnutie s pánom ministrom a štátnym tajomníkom mňa osobne veľmi sklamalo, nedostali sme odpovede na mnohé otázky. Prezentácia návrhu nás vôbec nepresvedčila. Novela je predkladaná tak narýchlo a takým spôsobom v mimoriadnom čase, keď potrebujeme v školstve riešiť iné veci, až to vyvoláva podozrenie na obmedzovanie princípov demokratickej kultúry a dialógu," povedala Andrea Klimková, členka akademického senátu Filozofickej fakulty UMB. 

Rada VŠ dokonca hovorí, že ak tento návrh prejde, vyzve vysoké školy k štrajkovej pohotovosti. "K tomuto sa prihlásilo všetkých 105 prítomných členov RVŠ na zasadnutí," potvrdil Putala. "Možno je to jediné, čo nám zostáva," dodala Klimková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy