Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sčítanie obyvateľov spájajú so smrtiacou vakcínou či s migrantmi: Ide o hoaxy, upozorňuje polícia
Zdielať na

Sčítanie obyvateľov spájajú so smrtiacou vakcínou či s migrantmi: Ide o hoaxy, upozorňuje polícia

BRATISLAVA / Po desiatich rokoch sa opäť začalo sčítanie obyvateľstva, ktoré potrvá až do konca marca. Po prvý raz bude plne elektronické. Prvé hoaxy, ktoré súvisia s touto témou, na seba nenechali dlho čakať.

Dezinformačná scéna neverí, že sčítanie obyvateľstva v roku 2021 sa deje náhodne a odvoláva sa na tajné informácie o tom, že občania budú po sčítaní zaočkovaní smrtiacou vakcínou, alebo sa u vás ubytujú nelegálni migranti. "Realita je však samozrejme iná. Sčítanie obyvateľstva však nie je žiadnou novinkou a má svoj význam a históriu," vyjadril sa hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka. "Prvé takéto moderné sčítanie bolo realizované už od roku 1921. Predpokladám, že v roku 1921 nás nikto neobviní z niečoho podobného, je to naozaj projekt s dlhodobou históriou, prebieha v celej Európe. Teraz sa už sčítavame desiatykrát. Príprava trvá roky," povedala Jasmína Stauder, hovorkyňa SODB 2021. "Migrantov ani smrtiacej vakcíny sa preto nemusíme obávať," ubezpečuje Slivka. 


"Tie otázky sa mi nepozdávajú. Toto je zásah do súkromia - a riadny! Čo koho do toho s kým bývam a koľko detí som porodila. Každá obec a mesto má presný počet obyvateľov, takže spočítať a hneď majú výsledok," odznelo v diskusii na sociálnej sieti. "Keď sa na to opýta nejaká štátna firma, tak to vzbudí nejakú podozrievavosť - na čo to môžu chcieť?! Ale keď takéto informácie dávame na sociálne sieti, kde vidno naše dovolenky, deti, aké auto máme, koľko zarábame, tak to nevadí," vyjadril sa technologický novinár Ondrej Macko.

Informácie, ktoré poskytujeme Štatistickému úradu sú anonymizované. Každý zamestnanec, ktorý pracuje na projekte sčítania, je navyše poučený o ochrane osobných údajov. "My sa síce prihlásime cez rodné číslo, ale to je na stotožnenie danej osoby. Ale už tie ďalšie informácie, ktoré ŠÚ volá sebadeklaratívne, to znamená, že my deklarujeme, že sa hlásime k náboženstvu, nejakej národnosti. Tie sú cenné a nemajú ich v žiadnom registri a musia sa na to opýtať, ak chcú spravodlivo rozdeľovať peniaze napr. medzi cirkvi a mestské časti," doplnil Macko.

"Podľa tých dát budeme vedieť lepšie vyhodnotiť, kde postaviť lepšie cesty, ihrisko, školy, kde vysadiť viac zelene, teda postarať sa o verejný priestor lepšie a spraviť kvalitnejšie mesto pre ľudí," vyjadrila sa hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Bratislava pred 10 rokmi tak stratila celkovo 100 miliónov eur z dôvodu malého počtu obyvateľov, ktorí sa reálne sčítali a neuviedli hlavné mesto ako miesto svojho žitia či pracovného pôsobenia. Sčítanie je zo zákona povinné. Obec tak môže uložiť občanovi, ktorý formulár elektronicky neodovzdá, pokutu až do výšky 250 €.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy