Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Osada v Sačurovciach je v karanténe. Vyše tretina z testovaných je pozitívna a na miesto zamierila aj armáda
Zdielať na

Osada v Sačurovciach je v karanténe. Vyše tretina z testovaných je pozitívna a na miesto zamierila aj armáda

SAČUROV / Rómska osada v Sačurove skončila v karanténe. Podľa posledných výsledkov testovania v tejto marginalizovanej skupine mala viac ako tretina testovaných pozitívny výsledok.

Vstup do osady stráži policajná hliadka, druhá je o stovky metrov ďalej. Miestni môžu len do potravín. Aj to len tí s negatívnym výsledkom. Keď pri celoplošnom testovaní odhalili testy v rómskej osade piatich pozitívnych, starosta zvolal krízový štáb. Ten rozhodol o komunitnom pretestovaní. Po výsledkoch skončila osada v karanténe. Zo 414 testovaných malo 113 pozitívny výsledok. 


Jedny potraviny majú aj priamo v komunite, dnes im prišli zásoby. Do osady aj dnes prichádzali tiež kuriéri, ktorí ale na adresáta museli počkať pred osadou. Na pomoc prišla aj organizácia Zdravé regióny, ktorá rozdávala miestnym respirátory a rúška a tiež im pomáhala pri vyzdvihnutí liekov z lekárne. 


Do osady vo štvrtok prichádzali aj kuriéri, ktorí na adresáta museli počkať pred osadou.  Nateraz osadu strážia policajti, no okrem polície rozhodol krízový štáb aj o tom, že požiada o pomoc aj ozborejené sily, ktoré už s podobným zabezpečením karantény v osadách na Spiši majú skúsenosti.
Popoludní sa k policajtom pridali ozbrojené sily. Obyvateľov osady budú strážiť aj vojaci. "Na podporu policajného zboru sme vyčlenili deviatich profesionálnych vojakov z Michaloviec, ktorí v tejto veci vykonávajú asistenčné úlohy,"  uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.


Ako dlho bude takmer 800 ľudí v karanténe nateraz nik nevie s určitosťou povedať. Starosta pre obyvateľov osady už dohodol drevo. Nateraz dostali odrezky z píl z okolia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy