Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nové pravidlá na hraniciach s Rakúskom: Pendleri potrebujú každý týždeň test aj nový formulár
Zdielať na

Nové pravidlá na hraniciach s Rakúskom: Pendleri potrebujú každý týždeň test aj nový formulár

Archívne video

BRATISLAVA / Zhoršujúca sa epidemiologická situácia, v súvislosti s rozšírením britskej mutácie koronavírusu, ovplyvňuje najmä cestovanie. Rakúsko sprísňuje pravidlá, ktoré sa budú týkať podmienok pre vstup do krajiny, či pre pendlerov.

Nové nariadenie vydala vláda kancelára Sebastiana Kurtza a bude platné od 10. feburára.  Ak vstupujete do Rakúska platí pre vás povinná 10-dňová karanténa. Zároveň sa musíte povinne preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom. Ak ho občan nemá, môže sa dať do 24 hodín od príchodu otestovať. Novinkou je, že po piatich dňoch je povolené opustiť karanténu s podmienkou absolvovania ďalšieho testu.  Zároveň platí povinnosť online registrácie do krajiny pred vstupom.

Výnimku aj naďalej majú ľudia, ktorí prechádzajú Rakúskom ako aj tí, ktorí idú navštíviť letisko. Rovnako majú výnimku z povinnosti aj tí, ktorí musia vycestovať z nevyhnutného či mimoriadneho dôvodu.

Pendleri majú z karantény výnimku. Pri vstupe do krajiny sa ale musia preukázať negatívnym testom, nie starším ako 7 dní. Taktiež sa musia registrovať cez formulár.

Možnosť otestovať sa do 24 hodín od príchodu do krajiny majú aj pendleri. Test, ktorý je vydaný v Rakúsku, musí obsahovať nasledovné údaje: meno testovanej osoby, dátum narodenia, dátum a čas odberu vzoriek, výsledok testu (pozitívny alebo negatívny), podpis a pečiatka inštitúcie vykonávajúcej testovania alebo QR kód. Témou rokovaní rezortu zahraničia je aj spoločné uznávanie antigénových a PCR testov zo Slovenska. V akej podobe to bude zatiaľ ministerstvo zahraničných vecí nemá odpoveď.

⚠️ UŽ POZNÁME DETAILY PRÍSNEJŠÍCH PODMIENOK VSTUPU DO RAKÚSKA ?? OD 10. FEBRUÁRA SA BUDÚ MUSIEŤ PENDLERI TESTOVAŤ (+...

Uverejnil používateľ Martin Klus Streda 3. februára 2021

Súvisiace články

Najčítanejšie správy